От х:

Днес в x:

Катаджиите ”ще се въртят” на постовете си

Правителството одобри петия за мандата си график с неотложни мерки за напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Те са общо 71, като една от тях е постоянна смяна на екипите от пътни полицаи и на местата, на които патрулират, за да се намали рискът от корупция, пише в. "Дневник".  Графикът с обещанията на кабинета за неотложни действия е до края на годината и беше приет вчера.

От него става ясно, че до края на годината трябва да се изработи система, по която "да се въртят" катаджиите. Според графика това ще се прави в чувствителните области. Подобна схема на ротация се прилага в Гранична полиция. Предвижда се през септември да бъде осъвременен и Етичният кодекс в МВР. 

В края на юли Европейската комисия представи в Брюксел петия годишен доклад за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и оценка. В него бе записано, че борбата с корупцията по високите етажи на властта у нас не е довела до убедителни резултати през последните 12 месеца и че цялостният резултат в борбата с организираната престъпност трябва значително да се подобри.

Затова и сега в новия екшън-план кабинетът обещава новата структура "Боркор" "да стартира реално и да се укрепи" през септември. Записано е още, че през септември ще започне работа по проекта за завършване на изгражданата 15 години "Единна информационна система за противодействие на престъпността". Тогава трябва да са създадени и екипите от разследващи полицаи и оперативни работници, които ще действат с новата специализирана прокуратура.

Спецсъдилищата пък ще гледат делата срещу организираната престъпност от 1 януари 2012 г. Предвидени са проверки дали делата се разпределят в съда и прокуратурата на случаен принцип, дали се публикуват решенията на магистратите в интернет.

Друго намерение в графика е да започне дискусия за това дали в съставите от членове на Висшия съдебен съвет, които проверяват дисциплинарните нарушения, да бъдат допуснати действащи магистрати. Целта е представители на системата да участват при събирането на информация за проверявани съдия или прокурор. В графика е влязла мярка, която е формулирана като завишаване на критериите за контрола на ВСС за конфликт на интереси и имущественото състояние.

Според информирани за изработването на списъка с обещания пред Брюксел тази мярка е написана заради скандала с избора на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини