От х:

Днес в x:

Наближаващият Рамазан задръсти българо-турската граница

Хиляди коли атакуват границата на България

Между 40 и 50 хиляди души ежедневно влизат в България през граничен контролно пропускателен пункт Капитан Андреево. Гастарбайтери от Турция масирано се връщат по работните си места из цяла Европа, в стремежа си да изпреварят началото на свещеният мюсюлмански месец Рамазан, 1-ви август. През този месец, вярващите мюсюлмани трябва да не приемат храна и вода през светлата част от денонощието. Пълният пост превръща пътуването през хиляди километри в жегата в непосилно натоварване. Затова всичко живо пътува в дните преди началото на свещеният месец.

Не по-малко от 7-8 хиляди автомобили преминават през пункта всеки ден. Повечето от тях са претъпкани, което забавя времето за физическата им проверка. По време на тези емигрантски вълни е пикът на опитите за нелегален трафик на хора, съобщават от гранична полиция. Иначе една кола се проверява за около 2 минути.

За да се справят с наплива, Граничния пункт е разкрил 4 допълнителни гишета на пунктовете за продажба на винетки събиране на санитарната такса против шап. Въпреки това преминаването през границата става средно за не по-малко от 3 часа. Съседният турски пункт Капъ Куле обработва пристигащите автомобили на 14 платна. От българска страна обаче платната са само десет. Така автомобилният поток се „свива“ и създава задръствания. За капак, петък е пазарен ден в Одрин и много българи от хасковско пътуват и в двете посоки.

От „Капитан Андреево“ правят изключения за експресно преминаване за болни и родилки. Те се пренасочват през скоростно платно, иначе пазено само за автобуси.

През почивните дни се очаква още една емигрантска вълна но в обратна посока, към Турция. По информация на българските гранични власти, турските работници в провинция Бавария в Германия са пуснати в отпуск за Рамазана. Очаква се хиляди коли да натоварят допълнително българо-турската граница.

Повече за гастарбайтерската атака върху българската граница, вижте в нашия видеорепортаж

Г. Христов

Гранична полиция работи трескаво при обработката на колите
Проверката продължава средно по 2 минути
Така ще е до 1-ви септември
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини