От х:

Днес в x:

Спират назначенията на 4 часа при 8 часа работа?

Радикални промени в трудовия кодекс предлагат от Инспекцията по труда. Целта е да бъде ограничена експлоатацията на работници, особено през летния сезон, предаде БНТ. От инспекцията ще предложат на социалния министър Тотю Младенов всеки, който е назначен на половин работен ден, но редовно работи извънредно по 8 и дори 12 часа, автоматично да преминава на пълен работен ден. Така работникът ще получава по-голямо възнаграждение и по-високи осигуровки. Тази година трудовите инспектори отчитат 30% ръст на договорите на 4 часа спрямо предходната 2010-та.

Засилената акция на трудовата инспекция по морето показва, че масово сезонните работници се наемат на половин работен ден. 200 хиляди са регистрираните договори в приходната агенция. По-лошото е, че в близо 80 на сто от тях се работи 3 пъти по-дълго от записаното в договора, ако въобще имат сключен такъв. Затова от ГИТ искат при установени такива нарушения да се създаде законова процедура, с която договорите да стават на пълен работен ден.

"Сега автоматично няма как да стане, трябва да се съберат някои доказателства едно от условията е да се докаже, че при наличие на договор за 4 часа се е положил извънреден труд в нарушение на допустимите в кодекса на труда случаи", коментира Румяна Михайлова, изп. директор на ГИТ.

Социалният министър беше лаконичен, но все пак не отхвърли идеята. Предложението тепърва ще се обсъжда.

 "Контролът който се осъществява между ГИТ и НАП вече дава резултати включително и тези хора, които работят на половин часов работен ден се проверяват стриктно по няколко пъти на ден",  коментира социалният министър.

Близо 800 заведения, хотели, ресторанти и други обекти са проверени от началото юли. Инспекторите са се натъквали на работодателите, които заключват служителите си в изолирани помещения, докато траят проверките. Тази година обаче тези случаи са по-редки, може би защото изобретателността на работодателите вече се е изчерпала, шегуват се от ГИТ.

"Има признаци, по които могат да се прецени, че работят хора там, отива се в едно помещение вижда се машините, инструментите дрехи, чанти, всичко и когато един път се опита работодателят да ни излъже ние отиваме и втори и трети път и стигаме до мястото, където могат да бъдат скрити", каза шефът на ГИД. Около 20 на сто са се увеличили сигналите за нарушения, подадени от работници през тази година спрямо предходната, сочат още данните на ГИД.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини