От х:

Днес в x:

Хаитяните излъгали за жертвите от земетръса

Катастрофалното земетресение в Хаити на 13 януари 2010 г. е взело много по-малко жертви и много по-малко хора са останали без подслон, отколкото твърдят хаитянските власти - това е заключението в доклад, поръчан от американското правителство, предаде АП, цитирани от Дарик и АСН.

В доклада, с копие от който разполага АП, се казва, че загиналите са били между 46 000 и 85 000 - много по-малко от официалните данни на хаитянското правителство за 316 000 жертви. Докладът, изготвен по поръчка на Американската агенция за международно развитие, все още не е публикуван. В него има някои несъответствия и докато те не бъдат изяснени, той няма да стане публично достояние, съобщи говорителка на Държавния департамент.

„В първия проект на доклада има някои несъответствия със заключенията в него. Искаме да ги изясним, за да сме сигурни, че информацията е точна”, каза говорителката Прити Шах пред АП.

Целта на доклада е да се разбере дали обявените данни за жертвите и останалите без подслон са манипулирани, за да се издействат помощи за възстановяване за милиарди долари, посочва АП.

Въз основа на статистически модел на опустошен от земетресението район в центъра на хаитянската столица Порт-о-Пренс в доклада се прави изчислението, че около 895 000 души са се настанили във временни лагери около столицата и че не повече от 375 000 продължават да живеят в приспособени убежища. Данните на Международната организация по миграцията са, че след земетресението в лагерите са се настанили 1,5 милиона души, а в подслони около столицата все още живеят 680 000 души, посочва БТА.

Мнозина поставиха под съмнение данните на хаитянското правителство за жертвите още в дните веднага след земетресението. Тези данни бяха съобщавани, въпреки че хиляди тела все още бяха под развалините. Хаитянското правителство не съобщи как са правени изчисленията за жертвите, добавя АП.

Земетресение с магнитуд 7 по скалата на Рихтер разтърси Хаити на 12 януари м.г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини