От х:

Днес в x:

Стотици миряни от Хасково минаха под Плащаницата

Стотици миряни от Хасково се стекоха в  православните храмове тази сутрин, когато започна службата в най-тъжния ден от годината за Църквата – погребението Христово. Плащаницата бе поставена в центъра на храма „Свето Успение Богородично“, а миряните минаваха под нея за здраве. Опелото Христово ще е тази вечер от 19 часа, обяви архиерейският наместник отец Антоний.

Днес е Велики петък, наричан от народа "Разпети петък". От 2010 г. с решение на правителството, България влезе в състава на християнските държави, обявили деня за неработен. Във всички епархии на Българската православна църква сутринта се отслужват Царски часове и Вечерня. В София, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в богослужебното последование в митрополитската катедрала „Св. Неделя” сутринта участва Негово преосвещенство Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит.

Вечерта в "Св. Неделя" ще бъде извършено Опело Христово с участието на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим и преосвещените епископи Стобийски Наум, главен секретар на Светия Синод Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит и Тивериополски Тихон, председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Във Варна богослуженията в катедралния храм "Успение на Пресвета Богородица" ще оглави Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

В Пловдив, сутринта Царски часове и Вечерня с изнасяне на Светата Плащаница в митрополитския храм "Света Марина" отслужва Негово високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Началото е от 8 часа. Вечерта от 19 часа митрополит Николай ще оглави богослужението за Опело Христово в катедралния храм "Св. Богородица".

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини