От х:

Днес в x:

Парк в „Куба“: За съда градинка, за общината – парцел за строеж

Пеньо Вълев разказа за злополучните опити на фамилията да си върне бащиния имот

Градинката на ул. „Св. св. Кирил и Методий“ до кварталното читалище е била продадена на публичен търг миналата година. За това съобщи Пеньо Вълев, който е живял в къща на мястото на настоящия парк, но имотът им е отчужден през 1968 година. Той и съпругата му Маринка, дъщеря на собственика на мястото 88-годишния Кузма Гинев, многократно са правили опити да си върнат парцела, но безуспешно. За продажбата на зелената площ Вълев разбира случайно от съобщение, залепено на дърво пред парка.

Зелената площ от 523 кв.м е закупена от шефа на фирма „Компютър консулт“ Минко Ангелов за 39 647 лева без ДДС, пише в сайта на община Хасково.

Процедурата за продажбата на имота е открита през октомври 2009 година,началната тръжна цена е 59 000 лева без ДДС. Но мераклии няма. През май 2010 година е приета нова оценка за продажбата - 39 225 лева без ДДС. И този път имотът намира купувач.

Продажбата събуди недоумението на бившите собственици на земята, които искат да си върнат имота. Първият им опит е през 1992 година, когато е гласуван закона за възстановяване на собствеността върху отчуждени имоти срещу връщане на сумата, която им е била заплатена.

Семейството завежда съдебно дело, но не успява да си върне земята. Техният имот - къща и двор, е бил с обща площ 360 кв. м. Срещу отчуждаването те получили 7 400 лева и предимство при закупуването на тристаен апартамент. Съдът обаче отказва да отмени отчуждаването с мотива, че на мястото е изградена градинка, има борови насаждения. Не ни го върнаха с аргумента, че е зелена площ със защитени дървесни видове, а разбираме, че вече е частна собственост, върху която ще се строи, коментира Пеньо Вълев. Значи за съда тук има градинка, а за общината – парцел, възмутен е той.

Администрацията е преобразувала градинката в частна общинска собственост, след което я продава на търг. Там все още съществуват защитените дървесни видове, но вече не толкова защитени. На мястото на градинката ще бъде изградена еднофамилна жилищна сграда с височина до 10 метра, отговориха на запитване на Haskovo.net от общинската администрация. Според обявата предстои изработване на подробен устройствен план за бъдещия строеж.

Христина Котларска

Мястото, където ще бъде построена еднофамилна жилищна сграда

Съобщението, от което Вълев разбира, че на мястото на къщата му ще се строи нова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ко
  котарака
  12 -2
  18:09, 5 фев 2019
  Тоя Мунчо и тук се е набъркал! Да му се чуди човек?! Мишка и минава през иглени уши! Как все на такива се получават нещата?

Хороскоп за 09.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се сърдете на околните, а потърсете причините за проблемите във вас. Притежавате безспорен и значителен потенциал, и като че ли най-голямата пречка пред вас е колебливостта ви. Справите ли се с нея, нищо не би било в състояние да ви спре. Получавате добри новини, свързани с бъдещо пътуване.
09 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Силните аргументи, които изтъквате в своя подкрепа ще спечелят на ваша страна подкрепата на влиятелни хора. Предимствата от нововъведения на работното място ще направят работата ви успешна, което ще се отрази на финансите ви. Търпението, с което се отнасяте към околните впечатлява и ви превръща в предпочитани партньори.
09 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще е доста разнообразен и интересен. Възможно е да се срещнете с много приятели. Възможно е да почувствате носталгия по миналото. Ще прекарате безгрижно и със сигурност няма да скучаете.
09 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Нечие мнение по ваш адрес ще повиши емоциите ви и ще ви подтикне към повече активност, в доказване на правотата си. Запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
09 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Този ден ще премине под знака на емоционалните преживявания. Опитвате се да спечелите вниманието на човек, към когото изпитвате нещо специално. Отбелязвате значителен успех в това отношение, за което можете да благодарите на неотразимия си чар и самоувереност. Не пренебрегвайте обещанието си към човек от обкръжението ви, отнесете се сериозно.
09 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Избирате да се занимавате с нещо, с което малко хора биха се нагърбили. Вие обаче обичате предизвикателствата и считате, че можете да се справите отлично. Наистина сте способни, но не трябва да надценявате възможностите си за момента. Бъдете по-постоянни и не се отказвайте от нормалния път до целта. Радвате се на нещо, което сте очаквали да се случи.
09 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко, което привлича интереса ви е по силите ви и във възможностите ви да го осъществите. Не се и опитвайте да доказвате нищо на никого, това ще ви направи раздразнителни. Ще се зарадвате на вниманието на приятел, а обаждане по телефона ще ви направи нетърпеливи. Очакванията ви ще се сбъднат.
09 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Балансирайте между професионалните и семейните си задължения. Често пренебрегвате едното за сметка на другото, а това може да създаде напрежение в отношението ви с околните. Организирайте добре времето си и непременно ще успеете.
09 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приятен ден. Събитията, които се случват на работното ви място ще ви се струват важни и вие с интерес ще участвате в тях. Все пак има доста неща, които трябва да свършите, така че не губете време. Ще бъдете благодарни на близък колега, който навреме ще ви предаде информация и окаже подкрепа.
09 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не се щадете, положените от вас усилия ще ви възнаградят богато. Работете самостоятелно и не разчитайте много на хора, които малко познавате. Така ще си спестите последващи главоболия. Не бързайте да се обвързвате емоционално и с партньор, имащ нездрав интерес към вас. Бъдете реалисти и се опитайте да прозрете намеренията му.
09 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изградете си предварителен план за действие при работата по важна задача. Мнозина от вас подхождат доста неорганизирано и рискуват да загубят много време и нерви, без да постигнат нещо съществено. Успявате да се издължите на кредиторите си и възвръщате оптимистичния си поглед върху нещата. Изяснявате тежащи ви недоразумения.
09 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
09 апр 2020
Последни новини