От х:

Днес в x:

Парад на „истинските“ професии за празника на Дървото

Вътрешен дизайн

С представяне на изучаваните в училището специалности, професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен 2“ отбеляза патронният си празник . Той е на годишнината от битката при Клокотница -22 март 1230 г, в която патронът на школото разгромява византийските войски на Теодор Комнин-може би най-голямата военна победа в българската история. Школото отбелязва датата по стар стил, за да съчетае празника с първа пролет.

С постиженията си, дървото се опитва да бъде достойно за своя патрон. В училището се изучават модерни и много търсени специалности като, програмист, озеленител, строител, мебелист, специалист горско стопанство. Уменията на учениците се оценяваха в импровизирани палати, където децата работеха според уменията и специалностите си. Строителите строяха с тухли и гипс, мебелистите създаваха вътрешен дизайн на жилище, пиктографите поставяха орнаменти по дървени пана. Озеленителките аранжираха Икебана, а най-забавно бе състезанието на горските стражари. В добър армейски стил от близкото минало, бъдещите стражари разглобяваха и сглобяваха за норматив моторна резачка. После за време разполовяваха трупи, а в следващо упражнение хвърляха въдици по отдалечена цел.

Мебелистите са една от гордостите на училището

„Все истински професии“ коментира един от гостите на празника. Голямата гордост на школото е че възпитаниците му веднага намират практическа реализация в България и зад граница. Нещо с което се съгласиха официалните гости-областният Румен Данев, депутата Иван Петров, който забави пътуването си за парламента за да присъства на празника и началникът на образователния инспекторат Иван Панайотов.

От икебана дървесата ги боли

Гостите обаче останаха като гръмнати от китна шатра пълна с торти пасти и други лакомства. Вътре се разбра че те са изработени собственоръчно от възпитаници на Дървото. „Край изядохте хляба на ТОХ-а“ пошегува се водещият на шоуто. Усмивката на Иван Панайотов стана замислена.

Сглобяване на резачка за норматив
и рязане за време

В момента всяко професионално училище може да кандидатства по която си иска специалност. В ТОХ-а например се обучават митничари.

Г.Христов

Вътрешен дизайн
Съвременните зидари и бъдещи масони
Директорът Александър Батимов и депутатът Иван Петров и другите гости се наслаждават на майсторствот на децата...
.....на хубоста им....
...и на тяхната сръчност
Пролет пукна.......

С парад на училищното знаме гимназията почете великата победа при Клокотница
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини