От х:

Днес в x:

Би Би Си: България е циганска държава

Сн.: wikipedia.org
Скандален филм, излъчен по Би Би Си, представи България като циганска държава. Автор е британският журналист Майкъл Пейлин, известен още като един от актьорите от "Монти Пайтън".
Неговата "снимка" на страната ни разбуни духовете у нас и в чужбина. "България е известна най-вече с това, че тук живеят много цигани. В тази страна те са около половината от населението",  казва авторът на филма "Източна наслада", предаде БНР.

Пловдив директно е наречен "циганският град", защото тук живеят най-много цигани. И въпреки че Пейлин снима и амфитеатъра в Пловдив, кадрите въобще не влизат във филма. Нито пък Перперикон, който е единственият подбран археологически обект.

Затова и професор Николай Овчаров първи реагира на това.
"Право на всеки автор е да си направи както иска филма, но все пак беше чудно защо във филма не влязоха толкова важни и емблематични български паметници. И въобще не се говореше за българската култура, а единствено за циганска държава. Точно такива бяха думите", коментира Овчаров.

Според граждански активните българи не се интересуват дали това е отношение или евтина сензация.
"Но в социалните мрежи повечето мнения са категорично против това представяне на България. При всяко положение търсенето на евтини сензации на гърба на нашата култура и на нашето и без това нелеко съществуване, мисля, че не е най-доброто, което могат да правят режисьори от такъв ранг", подчерта Овчаров.

Филмът е част от поредицата "Новата Европа" и още преди години предизвика общественото мнение с не особено лицеприятното представяне на страната ни в чужбина.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини