От х:

Днес в x:

ОбС реже кметските "пари за китки"

Предложение от ДПС да се определи твърда сума за неотложни ремонти по селата ще разгледа в петък Общинския съвет. Промяната в параметрите на бюджета за 2011 година бе направено от групата на ДПС още в комисията по бюджет и финанси. Хората на Доган искат във финасовата рамка да се придвидят средства за селата, като те се изчисляват по броя на населението – по 10 лева на човек. Но не повече от 10 000 лева, уточняват от ДПС.

Предложението бе прието на заседание на постоянната комисия към ОбС. Досега не се предвиждаха фиксирани пари за селата, те се отпускаха по усмотрение на кмета на общината.

Многобройни промени в бюджета предложиха още от комисисите. Едно от тях е община Хасково да прекрати участието си в Регионалното сдружение на общините „Марица”, а вноската от 12 000 лева да се пренасочи за организациите на инвалидите, слепите и пенсионерите. Иска се и драстично орязване на средствата за издръжка на Туристическия информационен център.

Друго предложение пък съкращава парите за представителни разходи на общинската администрация. Те са общо 35 000 лева, 5 бона от тях са за Общинския съвет, останалите – за администрацията. Предлага се  повече от половината пари да се отрежат, да останат 15 бона. 5 от тях да са за ОбС, а само 10 000 лева – за „китки и венци”, по думите на съветници.

Доскорошният шеф на сесийната група на ДПС Себахтин Исмаил пък обяви снощи, че в петък ще внесе извънредна докладна за незабавната смяна на шефовете на общинските фирми „Тролейбусен транспорт” и „Обреден дом”. Имената на предлаганите за нови управители той не съобщи, но обясни, че тепърва ще ги коментират. Попитан от репортер на Haskovo.net какво ще се случи с конкурсите за избор на управители, които бяха обявени от ОбС, Исмаил отвърна, че тези конкурси обикновено са нагласени. „Посочете ми един директор, назначен след обективен конкурс. Прекрасно знаем, че всичко е нагласено предварително. Защо да лъжем хората? По-добре направо да ги назначим и толкоз!”, отсече Исмаил.

Всички тези корекции, плюс много отхвърлени още на етап комисии предложения на кмета превръщат заседанието на ОбС в петък очаквано в едно от най-горещите досега. Освен всичко друго кметът Георги Иванов е болен и е твърде вероятно да не присъства на сесията. А по закон той е единственият представител на общинската администрация, който има право да взема думата на сесията и да защити предложенията си. За всички останали, включително заместник кметове и главен счетоводител на общината, е необходимо съветниците да гласуват, за да им разрешат изказване или обяснение от трибуната.

Какво ще се случи на сесията – четете в Haskovo.net в петък, а коментар по темата след малко.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини