От х:

Днес в x:

Хаити си спомня за жертвите на катастрофалния трус отпреди година

Хаити днес си спомня за жертвите на катастрофалното земетресение отпреди една година, предадоха световните агенции. Възпоменателните церемонии всъщност започнаха още във вторник, когато президентът Рене Превал, неговата съпруга Елизабет, членове на правителството и множество оцелели от труса, но загубили близките си хора се събраха на масовия гроб на гробището Сен Кристоф, край Порт-о-пренс, гледащо към Карибско море. Смята се, че там са погребани между 150 000 и 200 000 от жертвите на труса, отнел живота на 230 000 души.

Днес в цялата страна ще има възпоменателни церемонии. Кулминацията им ще бъде в 16,53 часа местно време /21,53 маса по Гринуич/, когато точно преди година Хаити беше разлюлян от труса с магнитуд от 7-а степен. В този миг днес хаитяните ще запазят минута мълчание. После ще пуснат във въздуха хиляди бели балони. След това ще има заупокойна литургия на открито на мястото, където се издигаше едно време катедралата на Порт-о-пренс. Сега тя е само купчина развалини, които 12 месеца след труса все още не са разчистени.

Година след бедствието най-бедната страна в двете Америки все още не може да се възстанови. Около 800 000 души все още нямат покрив над главите си и живеят при много тежки условия във временни лагери. ООН и Червеният кръст признават, че ще са необходими години, за да се възстанови страната. Във възпоменателните церемонии в Хаити участва и бившият американски президент Бил Клинтън, който каза, че е много ядосан от бавното възстановяване на страната и отчете, че едва 60 процента от предвидените за първата година от възстановяването средства са били действително похарчени. Клинтън участваше активно в набирането на средства и подпомагането на възстановяването на Хаити и няколко пъти посети страната през изминалите 12 месеца.

По повод трагичната годишнина американският президент Барак Обама призова международната общност да изпълни поетите обещания. Канада пък обяви, че поставя началото на няколко програми за помощ на Хаити на стойност 93 милиона долара. В Хаити за възпоменателните церемонии пристига и бившият генерал-губернатор на Канада Микаел Жан, която е специален пратеник на ЮНЕСКО.

По повод на трагичната годишнина генералният секретар на ООН Бан Ки-мун пък призова светът да удвои усилията си, за да помогне на Хаити. Бедстващата страна е обхваната и от епидемия от холера, която вече отне живота на близо 4000 души.

Възпоменателните церемонии по повод катастрофалното земетресение се провеждат на фона на политическата криза, породила се след първия, много оспорван тур на президентските избори на 28 ноември. Резултатите показаха, че води бившата първа дама Мирланд Манига, следвана от кандидата на управляващите Жюд Селестен. На трето място е певецът Мишел Мартели, който оспорва резултатите. Привърженици на Мартели няколко пъти организираха протести, които прераснаха в насилие и отнеха живота на участници в тях. Засега не се вижда край на политическата криза. В понеделник президентът Рене Превал заяви, че няма да напусне поста си на 7 февруари, както беше предвидено, защото до тази дата Хаити няма да има нов държавен глава.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини