От х:

Днес в x:

Бурен топъл вятър и температурни рекорди

Силен топъл и сух вятър духа в страната. През седмицата ни очаква значително по-топло от обичайното за сезона време, като максималните температури ще достигнат 18-23 градуса.
На върховете Мусала и Ботев вятърът е ураганен, над 40 м/с и уредите на НИМХ не могат да го измерят точно, те показват само, че е по-силен от 40 м/с.

Силният вятър в столицата събори ламаринения покрив на магазин, който се намира близо до сградата на Дарик радио на бул. "Дондуков". От Гражданска защита съобщиха, че техни екипи работят по редица сигнали за паднали дървета и висящи ламарини в много райони на страната.

В 12 области в страната - Кюстендил, Благоевград, Кърджали, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Варна, Добрич и Бургас - е даден оранжев код за вятър с опасна скорост.
От ЧЕЗ съобщиха, че заради ураганния вятър е прекъснато електрозахранването на близо 7000 абонати в Западна България. В София без ток са части от столичните квартали „Драгалевци", „Овча купел 1", „Суходол", „Горна баня", „Княжево" и „Горубляне", предаде КРОСС.

Още днес следобяд вятърът от юг-югозапад ще отслабва и до полунощ ще стихне. Облачността ще бъде променлива, като слаби превалявания от дъжд са възможни над крайните западни и северозападни райони.

Тази сутрин в 8 ч. в Силистра е измерен температурен рекорд от 16.9 градуса, съобщи БТА. Най-топло през ноември за последните 50 години в града е било на 14 ноември 1969 г., когато са отчетени 27.7 градуса.

От сряда са възможни леки превалявания от дъжд, по-значителни над крайните северозападни и североизточни райони. Температурите ще останат без промяна: минимални от 5 до 10 градуса, а максималните - от 10 до 15 градуса, по-ниски в крайните северни райони.

Над Югозападна и в Югоизточна България в четвъртък ще се появи умерен югозападен вятър и там температурите отново ще се повишат чувствително. През деня те ще варират в широк интервал, от около 10 градуса в най-северните ниски части на Дунавската равнина до 20-21 в южните райони.

През уикенда над страната ще нахлуе по-студен въздух. Вятърът в Дунавската равнина ще се ориентира от запад и ще бъде умерен и силен. Температурите ще се понижат и ще са от 6-8 градуса на северозапад до 13-15 в Югоизточна България. Ще завали дъжд над цялата страна, но от запад бързо ще спира, а облачността ще се разкъсва и намалява. В неделя облачността ще бъде незначителна, на места до слънчево време.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини