От х:

Днес в x:

250 гълъбари от цялата страна показват шампиони в Хасково

Папагалите и гургулиците в двора на гимназията също предизвикаха голям интерес

Над 250 участници събра откритата днес в гимназията по механо и електротехника в Хасково изложба за гълъби. Организатор е местният клуб „Конхорд” с председател Георги Иванов.

Интересът към отглеждане на пернатите в Хасково е голям. Само членовете на клуба са 42-ама, а никой не може да каже колко хора се отдават на това хоби в града.

Гълъбите в изложбата бяха разделени в четири категории, в зависимост от разстоянието, което са изминали в полет. Най-високата – D-категория е за полет над 700 км., обясни Иванов. Останалите групи са от 500 до 700 км, 300 – 500 и до 300 км. Един от показаните гълъби – на Генади Георгиев от Силистра, е покрил всички категории и бе безспорен фаворит в състезанието.

Довечера ще бъдат обявени победителите в отделните категории, а собствениците им ще получат купи и медали.

В Европа един такъв спортен гълъб достига главозамайващи цени – 50-60 хиляди евро, каза Иванов. У нас цените, както и на много останали неща, са символични – гълъби-шампиони се харчат по 2-3 хилядарки.

Докато в залата почитателите на пернатите ги оглеждаха и коментираха качествата им, в двора на гимназията бе организиран истински пазар за животни. Освен гълъби обаче се предлагаха и папагали, кокошки, зайци, дори пауни и кучета. Имаше и сделки. Обикновените папагали се търгуваха по 6 лв., а по-скъпите диамантени гургулици вървяха по 15 лв. бройката. 

Тодор Кръшков

Сделка или не?
Гълъбът фаворит на Генади Георгиев е покрил всички категории
Шефът на местния клуб "Конхорд" Георги Иванов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Още новини

Случаен виц

Последни новини