От х:

Днес в x:

Празнуваме Архангеловден

Празнична Света литургия бе отслужена в църквата "Свети Архангел Михаил" на Архангеловден. Стотици миряни се стекоха тази сутрин в храма, за да почетет светеца.

Св. архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария Завет (заедно с Гавраил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. B народните вярвания е известен като "душевадец"- той се спуска при умиращия, с нож изтръгва душата му и я отвежда в отвъдния свят, където заедно със св. Петър я отправя в райската градина или в пъкъла . Архангел Михаил e още водач на ангелите и светец-покровител на войниците.

Това е и името на осем византийски императора.В Корана името Михаил също е застъпено, но под друга форма - Михай, което също е име на ангел. Обикновено, ликът му се намира на входа на православните храмове изобразен с меч и писание, подканващо ни да влизаме в църковния храм с чисто сърце и чисти мисли. Счита се, че може да възприема човешки или животински облик и да помага на хората. Играе важна роля в ежедневната битка на хората с демоните на злото и може да съживява.

На този ден се слави името на Ангел, Ангелина, Мила, Милен, Михаил, Михаела, Гавраил, Радка , Райчо, Райна, Рафаил, Рая, Радмила и Рангел, Огнян, Пламен, Емилия, Емил.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини