От х:

Днес в x:

До 100 падащи звезди на час днес и утре

Жителите на Земята ще могат да наблюдават до 100 падащи звезди в час. Това е заради благоприятното стечение на обстоятелствата, съпътстващи традиционния августовски звездопад – метеорния поток Персеиди, съобщава РИА Новости, като се позовава на информация на Международната метеорна организация.

По данни на Международната метеорна организация пикът ще се наблюдава между 20.30 и 23.00 ч. българско време.

Най-добре метеорният поток ще може да бъде видян далеч от градовете, където изкуственото осветление пречи на наблюдението на падащите звезди.

Допълнително ще допринесе и липсата на луна през нощта, тъй като е петък тя ще залезе преди 20 часа.

Метеорният поток носи името на съзвездието Персей, в което се намира неговият радиант. Родителското тяло на Персеидите е кометата "Суифт-Тътъл", а пикът на потока се проявява, когато Земята пресича нейната орбита около Слънцето, попадайки в следата на нейната опашка.

През 1992 година кометата премина в най-близката си точка от своята дълга 130 години обиколка на Слънцето. Именно тогава на Земята пикът на Персеидите наброяваше часово число от над 400 падащи звезди. Следващият подобен феномен трябва да е през 2122 година.

В повечето католически страни на Западна Европа Персеидите са известни още като "Сълзите на св. Лаврентий", защото пикът на потока съвпада с празника на светеца според католическия календар.

Според поверие, който види падаща звезда и си пожелае нещо, то ще се сбъдне.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини