От х:

Днес в x:

Новото оръжие срещу рака - салмонелата

Бактерии на салмонелата са способни да предизвикат реакция на имунната система на човека, която води до унищожаване на ракови клетки. Третирането на тумори с този вид бактерии въздейства и като ваксина срещу тяхното по-нататъшно разрастване. До този извод са стигнали италиански учени от Миланския университет, съобщи БТА, позовавайки се на ИТАР-ТАСС и "Дейли телеграф".

Изследователите се надяват след време да разработят "терапевтични ваксини", позволяващи да се стимулира имунитета и да бъде изкуствено накаран да започне борба с раковите заболявания.

"Извършихме експерименти отначало с мишки, а след това върху ракови клетки, както и върху имунни клетки, взети от пациенти-хора, и изяснихме, че бактериите на салмонелата оказват еднакво въздействие", казва Мария Решиньо от Европейския институт по онкология в Милано.

В малки дози бактериите на салмонелата не вредят, а действат, като предупредеителен знак за наличието на опасни ракови клетки, допълва тя.

Сега изследователите се надяват, че през май идната година, ще могат да извършат опити върху хора. Изследването е публикувано в сп.Science Translational Medicine.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини