От х:

Днес в x:

Официално: Wyclef Jean се кандидатира за президент на Хаити

Фронтменът на легендарната хип-хоп група The Fugees - Wyclef Jean, се кандидатира за президент на островната държава в Карибско море, Хаити.

Както е известно, на 12 януари 2010 година страната бе буквално опустошена от жестоко земетресение, което отне живота на близо 300 хиляди души, а други милион и половина останаха без дом.

Wyclef Jean подаде документите си за поста държавен глава на Хаити, който ще бъде определен от избирателите на 28 ноември, когато ще се състои самият вот. Финалният списък с всички официални кандидатури пък ще бъде оповестен на 17 август.

Десетки хаитяни се струпаха пред сградата на избирателната комисия в столицата Порт-о-Пренс, за да приветстват изпълнителя, който бе придружаван от съпругата и дъщеря си.

"Това е един много важен момент във времето и историята", заяви 37-годишният музикант. "Толкова е емоционално...".

"Бих искал да кажа на Барак Обама, че САЩ има Обама, а Хаити има Wyclef Jean", каза още звездата, който се радва на изключителна популярност в страната, чието 1/2 население е съставено от лица под 21-годишна възраст.

Пред списание Time, Wyclef Jean коментира, че неговото тайно оръжение за победа в изборите са именно "младите хора на Хаити, които вече нямат доверие на политиците".

"Ако не беше земетресението, сигурно щях да изчакам още 10 години, преди направя тази крачка", добави музикантът.

В случай, че бъде избран за президент, Wyclef Jean ще трябва да се справи с усвояването на милиарди долари международни помощи, предназначени за пострадалите от земетресението през януари.

Оттук насетне изпълнителят ще трябва да премине през щателни юридически проверки според законодателството в Хаити като например - дали звездата е живял пет последователни години в страната и дали е придобивал някога чуждо гражданство.

Самият Wyclef Jean е роден в покрайнините на Порт-о-Пренс, но в ранна детска възраст напуска Хаити и израства в Бруклин, Ню Йорк.

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини