От х:

Днес в x:

Щабът на бедствията зад решетки, при бедствие – голям зор

Решетката, която затапва 3 и 4 етаж

Областният щаб на Гражданска защита за реагиране при бедствия и аварии, който се намира на 4 етаж в сградата на областната администрация в Хасково, е затапен с метална решетка. Заграждението е на централното стълбище и затваря 3-ия етаж, където се намира областната земеделска служба, както и самата Гражданска защита на 4-ия етаж. За всеки случай вратата на решетката е заключена и с катинар.

При инцидент служителите от двете звена, 50-60 на брой, трябва да се евакуират по задните стълби, които обаче не са толкова широки като парадните. Освен тях единственият достъп до 3 и 4 етаж е с асансьор. При земетресение обаче електрозахранването се изключва аварийно.

„Нямам ключ от решетката. Дежурните в Гражданска защита също нямат“, коментира за Haskovo.net шефът на областната служба „Гражданска защита“ Людмил Иванов. По неговото експертно мнение тази решетка на третия етаж не трябва да я има, защото би затруднила евакуацията на служителите при бедствие. Струпването на много хора на задния вход може да доведе до наранявания.

Металната решетка на третия етаж на сградата е поставена по времето на Георги Зарчев като областен управител. Според шефа на сигурността в администрацията Стефан Марков въпросната решетка не пречи. Поставянето й се наложило, защото службите в сградата имали различен статут, макар всичките да са държавни. По думите му нямало проблем, защото в отдела по сигурност в областната администрация (на втори етаж) имало дежурен 24 часа в денонощието. При инцидент той трябвало да отключи решетката.

(Това е повече от съмнително, защото при земетресение например хората обикновено бягат надолу по стълбите и много рядко нагоре – б. а.).

Експертът по сигурността в администрацията на губернатора Румен Данев обясни за Haskovo.net тези неща по телефона, защото пътуваше за Кърджали, където се провежда национално учение за реагиране точно при земетресение. Той допълни, че е готов да коментира темата в петък, след като овладеят ситуацията със земетресението в Кърджали.

Тодор Кръшков

За всеки случай има и катинар
Щабът на бедствията заседава учебно на 4 етаж. Кой ще ги спасява при истинско бедствие?
Сградата на областната администрация
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини