От х:

Днес в x:

Наследнички на Афродита и нимфите се събраха край Каснаково

Баба Димка показва ситото, което помни от детството си

Изворът на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково днес стана център на изкуствата, посветени на жената. Празникът се организира на четвърта година от кметството в Каснаково, местното читалище и община Димитровград. Като се започне от традиционните в миналото занаяти, през хорото и до днешните изкуства, като рисуването, всичко това си даде среща край лечебния извор от римско време. Най -развалнувана бе 80-годишната баба Димка от Горски извор, която разказваше на по-младите как се е сеело брашното преди половин век. Нищо не е като едно време, нареждаше възрастната жена и разказваше спомените от своето детство. До нея се беше наредила 5-годишната Джесика, дошла тук с баба си, която й разказваше за историята на извора на нимфите.

Според преданието той е от римско време, известен е с лековитата си вода, която може да изцери много болести, стига да имаш вяра. Това разказва бившата учителка в Каснаково Руска Филипова, която продаваше свещи край извора. Тук е заловен Теодор Комнин и свитата му, допълни жената, за която историята се оказа страст и хоби.

5-годишната Джесика бе дошла на събора с баба си
Руска Филипова продаваше свещи край извора и разказваше за историята

Учениците от 4 и 5 клас в СОУ "Васил Левски" се опитваха да претворят в картините си духът на нимфите и Афродита и рисуваха под зоркия поглед на преподавателите си Сашка Янева и Йордан Йорданов. Какво се е получило ще стане ясно в края на регионалния събор, когато децата ще покажат картините си.

Младите художнички от СОУ "Васил Левски"

Накрая всеки дошъл на празника пи от лековитата вода в извора и запали свещ за здраве и благополучие.

Деца от Каснаково пиха от лековитата вода в извора
Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини