От х:

Днес в x:

Оставиха в ареста 28-годишен, задържан с мигранти при полицейска гонка и удар в патрулка

    28-годишният Димитър Петков от Свиленград ще остане в ареста за трафик на 9 нелегални мигранти. Това реши днес съдия Стратимир Димитров от Окръжен съд – Хасково, който потвърди решението на Районния съд в Свиленград.

    Младият мъж е бил арестуван на 17 декември 2023 г. край село Дервишка могила. Той пътувал с джип „Гранд Чероки“. Служители на Гранично полицейско управление направили опит да го проверят, подавайки му сигнал за спиране. Водачът обаче не се подчинил и увеличил скоростта на движение. В опита си да избяга, той ударил кола на Гранична полиция. Слязъл от автомобила и побягнал, но е бил задържан. В джипа му са открити 7 мъже и 2 деца, граждани на Афганистан, без документи за самоличност. Групата е трябвало да бъде извозена до София срещу заплащане.

    При обжалване на мярката за неотклонение днес пред втората съдебна инстанция адвокат Недялко Паталов поиска клиентът му да бъде освободен с мярка „парична гаранция“ или „домашен арест“. Заяви, че при ареста обвиняемият е бил ударен в дясната скула и се оплака от полицейско насилие.

    От своя страна Димитър Петков каза, че съжалява за стореното и заяви, че няма да се повтори.

    Прокурорът по делото Антон Стоянов настоя обвиняемият да остане в ареста. Изтъкна, че младият мъж е част от международен канал за трафик на хора от Турция през България за страни от Западна Европа.

    В крайна сметка съдия Димитров уважи искането на държавното обвинение и наложи най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Магистратът прецени, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че свиленградчанинът е извършил престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Взе предвид обремененото му съдебно минало, в кратък срок има две осъждания – за шофиране на автомобил след употреба на наркотици и за държани на наркотици, за които е наказан с условна присъда и глоба. Съдия Димитров заяви още, че на този етап телесните увреждания не могат да се коментират, тъй като няма заключение на експертиза.

    Определението на Окръжния съд е окончателно и не подлежи на обжалване. При доказване на вина законът предвижда наказание от 2 до 10 г. затвор и глоба от 5000 до 20 000 лева.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини