От х:

Днес в x:

41 пешеходци глобени за месец в Хасково за неправилно пресичане

    Един загинал и ранени има при осем пътно-транспортни произшествия с участието на пешеходци на територията на  Хасковска област през последния месец. Инцидентът в Димитровград е завършил със смъртен случай, съобщи старши инспектор Стефан Димитров, началник на Пътен контрол към сектор Пътна полиция в Хасково.

    Данните бяха изнесени по време на акция в близост до пешеходна пътека до комплекс“Веспрем“. Тя беше обявена от Пътна полиция днес заради зачестилите случаи на катастрофи с пешеходци. Само през последните два дни два са инцидентите с пострадали пешеходци в областния град. И при двата случая те не са пресичали правомерно. В тази връзка ст. инспектор Димитров съобщи, че има глобени 41 пешеходци за пресичане на необозначени места. Глоби са наложени и на седем водачи на моторни превозни средства за неосигуряване на предимство на пешеходци, при пресичане от тяхна страна на пешеходни пътеки.

    Пешеходците трябва да пресичат на пешеходни пътеки. Всяко друго придвижване по платното е нарушение и пешеходците също носят вина при транспортно произшествие, напомни началникът на Пътен контрол към сектор Пътна полиция в Хасково.

    100 лв и отнемане на 10 контролни точки е глобата, която следва за шофьори при неосигуряване на предимство на пешеходец на регламентирано място. За нарушение от страна пешеходците, следва наказание с глоба от 20 до 50 лева.

    Според наблюденията на ст. инспектор Димитров и тези на колегите му, пешеходците се придвижват все по-нагло през пътните платна и често нарушават правилата.

    И в обсега на акцията този следобед около 16 часа, няколко пешеходци преминаха не на обозначеното място шосето, дори и при вида на паркираната патрулка.

    През зимния сезон денят е по-къс, тъмната част на денонощието е повече и е добре да се спазват елементарни принципи за предпазване от страна на пешеходците. Да се ползват по-светли дрехи при възможност, а ако това не е възможно, пешеходците да носят светлоотразителни маркери. Такива е много добре да бъдат слагани на раниците или на ръкавите на връхните дрехи на децата, съветват пътните полицаи.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини