От х:

Днес в x:

Защо когато Етна изригне, местните слагат бутилка вино на масата

Най-големият действащ вулкан в Европа - Етна, който се намира на италианския средиземноморски остров Сицилия, вече е по-спокоен, съобщава италианският институт по геофизика и вулканология в Катания.

Според института активността на вулкана на 12 ноември е била относително нормална. В резултат на това властите понижиха на 13 ноември равнището на тревога за въздушното движение от "червена" на "оранжева" степен.

Голям вулкан като Етна винаги е вдъхвал страх и уважение. Затова и може би не е странно, че хората продължават да предават от уста на уста митове и легенди за него, с които се опитват да обяснят някои от страховитите явления на земята.

Дори гърците разказвали митологични приказки за Етна, които се разпространяват и в наши дни. Приказката за ковачницата на Хефест например е една от тях. Според мита Хефест е бил изхвърлен от планината Олимп след лош спор с Юпитер. Той паднал върху прекрасен остров - Сицилия, създавайки дълбока дупка във висока планина. Тогава Хефес решава да използва тази планина като своя ковачница и оттогава Етна бълва огнени искри.

Друг гръцки мит е свързан с Тифон - прадревен сторък великан-чудовище със сто змийски глави, от които бълва огън. Тифон въстава срещу Зевс и олимпийските богове, но царят на боговете го побеждава, като хвърля върху него планината Етна. Тифон е безсмъртен и затиснат от Етна, продължава да бълва огън.

Има легенда и за овчарчето Ацис, влюбено в морската нимфа Галатея. Двамата влюбени се противопоставят на циклопа Полифем, който, за да има красивото момиче само за себе си, убива Ацис, като хвърля срещу него огромни камъни. Полифем всъщност е връх Етна, единственото му око представлява червеното сияние на кратера и от време на време, както тогава, той все още изстрелва огромни опасни камъни във въздуха.

В по-ново време са се развили нови легенди, свързани с формите на определени скали, със събития или изригвания. Подобно на историята за Благочестивите братя, легендата разказва, че някога имало двама млади братя, които, хванати на голяма надморска височина от ужасно изригване, решили да се изправят срещу лавата, но да спасят възрастните си родители.

Веднъж натоварени с тежестта на родителите си обаче, те вече не можели да бягат и лавата почти ги достигнала по пътя към долината. Като видели, че няма да се спасят, младите мъже паднали на колене и се помолили на боговете. По чудо лавата се разделила на два ръкава, пощадявайки ги и създавайки безопасен остров, на който семейството да чака края на изригването.

Що се отнася до обичаите на местните, живеещи в близост до Етна, има един много интересен. Селяните в околностите до Етна вярват, че е живо същество, което може да бъде умилостивено, когато е ядосано. Поради тази причина, ако при изригването лавата се приближи твърде близо някое населено място, хората напускат домовете си, като на кухненската маса оставят бутилка хубаво вино. Смята се, че Етна, оценявайки подаръка, ще пощади къщата. Може да изглежда странно, но обикновено се случва точно така, както пише и Go Etna.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини