От х:

Днес в x:

УНИЦЕФ България събира средства за децата на Хаити

Снимка: АП

УНИЦЕФ България се присъединява към международните усилия за подкрепа на децата в Хаити и стартира извънредна кампания за набиране на средства.

От вчера стартита видео клип със SMS номер 1021, на който ще се набират средства за пострадалите деца. М-Теl, Globul и Vivacom, както и Inetractmedia service подкрепят напълно безвъзмездно кампанията и всеки дарен лев ще бъде инвестиран в "Надежда за децата в Хаити".

Може да се набират средства по банковата сметка на УНИЦЕФ (Райфайзен Банк България BG34 RZBB 9155 1065 0349 19), както и през сайта на УНИЦЕФ www.unicef.bg.

Два милиона деца в този момент са изложени на риск в Хаити - разделени от семействата си, ранени, заклещени под руините на разрушени сгради. За по-малко от 48 часа след земетресението УНИЦЕФ достави в Порт-о-Пренс 10 000 брезентови палатки, 4 600 контейнера с питейна вода,5,5 милиона таблетки за пречистване на вода и 556 000 сашета за орална рехидратация.

Според официалните данни от властите в Хаити земетресението е причинило смъртта на близо 110 000 души, а около 200 000 са ранените. Над един милион души са били преселени и 475 000 са настанени в лагери. В тази трагедия децата са най-уязвими. В настоящия момент в Хаити има най-голяма необходимост от хуманитарна помощ и грижа за децата.

УНИЦЕФ съвместно със своите партньори осигурява храна, провизии и психологическа подкрепа за децата в Порт-о-Пренс. Процесът на регистрация на деца без придружител вече паралелно започна.

Полагат се всички усилия за събиране на деца с техните семейства и близки, защото в най-добър интерес за децата е те да останат в собствените си семейства, в познатата им среда и култура. В случай, че това се окаже невъзможно, след внимателна проверка, властите в Хаити ще търсят алтернативни решения като осиновяване.

Преди земетресението е започнал процес на международно осиновяване на някои деца от Хаити. В тези случаи децата ще бъдат изпратени по-скоро в новите си домове, защото това е в техен интерес.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини