От х:

Днес в x:

Кой как затегна мерките за сигурност след опита за атентат в самолет

След осуетения в петък опит за атентат на борда на американски самолет, летящ от Амстердам за Детройт, американската министърка на вътрешната сигурност Джанет Наполитано обяви, че спрямо полетите за САЩ и техните пътници ще бъдат прилагани допълнителни мерки за сигурност. Тези мерки ще бъдат непредвидими и хората ще трябва да очакват различни неща на различните летища, отбеляза Наполитано.

Множество летища из Европа и други точки на света вече затегнаха мерките за сигурност. Някои авиокомпании дори започнаха да прилагат такива мерки, които породиха недоумението на пътниците.

Берлин обяви затягане на сигурността на всичките германски летища, предаде Франс прес. Проверките ще бъдат много сериозни на третото по големина летище в Европа - това във Франкфурт, което и най-голямото в Германия. Властите предупредиха всички пътници на самолети за САЩ да идват на германските летища по-рано, защото проверките ще бъдат по-дълги. 

В Брюксел проверките на пътниците за полетите до САЩ са удвоени поне до 30 декември, предаде Франс прес. Пътниците са приканени да идват на международното летище в белгийската столица три часа по-рано, допълва Асошиейтед прес по темата.

На летище Шарл де Гол в Роаси, край Париж, по-строгите мерки за сигурност влязоха в сила в събота вечерта, когато излетяха първите самолети за САЩ. Освен по-щателното претърсване, пътниците бяха принудени да дадат ръчния си багаж в багажното отделение на самолетите. Само дамските чанти можеха да бъдат качвани в пътническата кабина. В прозрачни торби пътниците трябваше да поставят всичко, което искат да качат със себе си на борда на самолета, като например книга.

По италианските летища контролът на пътниците на полетите за САЩ е затегнат поне за 72 часа. Испания също обяви допълнителен контрол на пътуващите за САЩ. На летището във Виена пътниците и багажите за САЩ са проверявани на 100 процента.

В Лондон фирмата, която управлява британските летища, прикани пътниците да идват по-рано за полетите си заради допълнителните проверки, както и да сведат ръчния си багаж до минимално количество. Пътуващите от летище Хийтроу за САЩ дори получиха съобщения по мобилните си телефони, в които бяха призовани да се явят три часа преди началото на полета заради проверките, допълва Асошиейтед прес.

В Швеция, Дания и Норвегия авиопревозвачите обявиха, че ще прилагат съвместни по-строги мерки за сигурност.

В Канада авиокомпанията Еър Канада призова пътниците на полетите до САЩ да идват по-рано на летищата, предаде Ройтерс. Освен това канадските мерки за сигурност включват ограничаване на движенията на пътниците в самолетите, прелитащи над американското въздушно пространство, а през последния час от полета пътниците дори трябва да останат седнали по местата си, предаде Асошиейтед прес.

На международното летище в Сиатъл обикалят и екипи с кучета, обучени да откриват експлозиви, предаде Асошиейтед прес.

Сингапур обяви по-строги проверки на пътниците на полетите, които са директни от сингапурското международно летище до летищата в САЩ, предаде Ройтерс.

Някои мерки за сигурност обаче се сториха доста прекалени на пътниците, отбелязва Асошиейтед прес.

Така например пътуващите с полет от Амстердам до Вашингтон на компанията Юнайтед еърлайнс нямали право да поставят нищо в скута си, по време на приземяването на вашингтонското международно летище. Пътниците на този полет разказаха, че на летището в Амстердам опашките са били 10 пъти по-дълги от обикновеното заради проверките.

Именно проверките на летище Скипхол в Амстердам успя да преодолее 23-годишният нигериец, опитал се да взриви американския самолет. Говорител на летището припомни, че там за една година са били изпитвани скенери от ново поколение, които показват и какво е скрито под дрехите на пътниците. Сега летищните власти планират нови, още по-продължителни изпитания на същите тези скенери.

Пътник на презокеански полет за САЩ разказа пък пред телевизия Си Ен Ен, че при проверката са му взели чантата за лаптопа, предаде ДПА.

Млада майка, която пътувала с бебето си за САЩ, пък трябвало да позволи на проверяващите да вземат проба от всяка една бутилка с бебешко мляко, които носела.

Има информации и за авиокомпании, които вече не давали на пътниците одеала и възглавници час преди приземяването на някое летище в САЩ. Според други информации пътниците не били допускани до тоалетните или да вземат нещо от местата за багаж над главите им час преди кацането, допълва ДПА.

Тези мерки били взети, тъй като опитът за атентат беше направен в последните 20 минути от полета на самолета за Детройт, като атентаторът прекарал преди това 20 минути в тоалетната на самолета, а после задействал взривното вещество, което носел, скрит под дадено му по-рано от стюардесите одеало.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини