От х:

Днес в x:

Бащата на загиналия след катастрофата Йордан иска справедливост. Назначиха експертизи

Изображение 1 от 3

    Семейството на загиналия 23-годишен хасковлия Йордан Бозуков иска справедливост за случая с трагичния инцидент по пътя между Хасково и Димитровград.

    Припомняме, че свирепата катастрофа стана на 20 март 2023 Г. около 21 часа, край борса „Марица“. Младият хасковлия е управлявал лек автомобил Мерцедес, който е бил застигнат от друг Мерцедес, шофиран от 58-годишен от кърджалийското село Бялка, но живеещ в Хасково. След като е бил ударен отзад, колата на момчето се е завъртяла, излязла е от пътя и се е ударила в бетонна ограда. Автомобилът бе омачкан до неузнаваемост, а младият водач бе откаран в хасковската болница с опасност за живота. Въпреки усилията на лекарите да спасят живота му, той почина 9 дни по-късно. В колата с него са пътували още двама младежи – приятелката му и още едно момче, които също бяха пострадали, но 3 дни след инцидента са изписани от болницата.

    Таткото на младия водач – Ясен Бозуков изяви желание да говори пред медиите, но без да се афишира, тъй като скърби за нелепата загуба на детето си. Той изказа благодарности към екипите на Спешно отделение и ОАИЛ в МБАЛ–Хасково за положените усилия за спасяване на сина му, към служителите на противопожарната служба и към „Пътна полиция“ за бързите действия в нощта на катастрофата.

    „Искам да благодаря на хората, положиха хиляди усилия детето ми да го спасят, но той просто е нямал шанс още при първия удар“, каза Ясен Бозуков.

    Бащата уточни, че при инцидента категорично не е имало гонка между двата автомобила, каквито спекулации са се появили в социалните мрежи. Заяви, че синът му и другия водач не са се познавали.

    Поясни, че в нощта на злополучния инцидент синът му и другите двама младежи са пътували към Пловдив, където били студенти. Там Йордан учел „Информатика и информационни технологии“ и му оставали няколко лекции и един изпит, за да завърши висшето си образование. Междувременно работел в Хасково, за да се издържа и да си подпомага образованието.

    Ясен Бозуков заяви, че след катастрофата виновният водач на име Лютви е бил арестуван за 24 часа, но след като е освободен е заминал в Турция. По думите на таткото, той е ръководител на транспортна фирма и в нощта на катастрофата е бил пиян, но отказал да даде проба за алкохол. Данни за употреба на алкохол от по-възрастния водач не се съобщават от МВР-Хасково.

    Ясен Бозуков заяви още, че това не единственото провинение на Лютви на пътя. Уточни, че по негова информация, книжката му е била отнемана няколко пъти. Той предостави записи от камери за видеонаблюдение от момента на удара между двата Мерцедеса. 

    „Вижда се как той без никакви стопове направо ги връхлита“, каза Ясен Бозуков.

    Таткото настоява за адекватно разследване по случая с цел да се предотвратят подобни инциденти и да се спре войната по пътищата. „Не искам това да е поредният случай. Трябва да пазим и другите деца. Държавата, ако не си свърши работата, този път ние родителите ще я свършим“, каза Ясен Бозуков. Категоричен е, че трябва да се променят законите, защото има много подобни случаи в страната.

    ПРОКУРАТУРАТА

    По случая Haskovo.net изпрати запитване до прокуратурата. От там отговориха, че първоначално досъдебното производство е било ръководено от Районна прокуратура – Хасково за катастрофа с пострадали хора. Уточняват, че двамата водачи са били откарани в МБАЛ-Хасково, където са им взети кръвни проби за изследване за употреба на алкохол и наркотични вещества. До момента са извършени оглед на местопроизшествие, разпити на свидетели. Назначени са съдебномедицински експертизи и химически експертизи за определяне концентрацията на алкохол в кръвта и наличието на наркотични вещества на двамата водачи. До този момент не са изготвени заключенията на химическите експертизи, назначени във ВМА в София.

    По делото са били иззети записи от видеокамери от зеленчукова борса „Марица“ и е била назначена видеотехническа експертиза. 59-годишният водач Л.Х. е бил задържан за 24 часа в Районното управление в Димитровград, след което е бил освободен. По първоначалното разследване се предвижда наказание до 3 г. затвор или пробация за средна телесна повреда, а за тежка телесна повреда - до 4 г. затвор.

    Съгласно разпоредбата на чл.68, ал.1 от НПК за тези престъпления, които не са тежко умишлени по смисъла на закона, при евентуално повдигнато обвинение, не се предвижда възможност да бъде взета мярка за процесуално принуда - „Забрана за напускане на пределите на Република България“.

    Понастоящем, с оглед настъпилата смърт на 29.03.2023 г. на Йордан Бозуков, са налице достатъчно данни за промяна в разследването – за катастрофа със смъртен случай, тъй като от изготвеното съдебномедициско удостоверение е установено, че смъртта на младия водач е във връзка с катастрофата.

    Предстои да се извършат действия по разследването с Лютви във връзка с настъпилото пътнотранспортно произшествие. Досъдебното производство предстои незабавно да бъде изпратено на Окръжна прокуратура-Хасково, под чието ръководство и надзор ще продължи разследването.

    Haskovo.net изявява готовност да публикува позицията на Лютви при желание от негова страна да говори по случая.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      Ча
      Чакмак
      124 -10
      10:24, 5 апр 2023
      Мръсни ибрици,идват в града и се правят на голямата работа.Говори български като насран.Дано живота му се превърне в АД!!!
    • 2
      Га
      Гад
      95 -3
      10:29, 5 апр 2023
      За трепане е тоя б е к.
    • 3
      Си
      Сиси
      65 -3
      13:50, 5 апр 2023
      Тоя смотаняк изглежда нароч о го удари!Не изглежда,а направо нарочно го прасна отзад.Е такива уроди се мислят за недосегаеми,но от Господ не можеш да се скриеш.
    • 4
      Ба
      Бай Танас общественик
      12 -1
      15:18, 6 апр 2023
      С право таткото на загиналото момче се възмущава, защото виновника си е хванал вече връзките и ще му се размине по тънката лайсна.
    • 5
      Zo
      Zoro
      9 0
      17:56, 7 апр 2023
      Бог да прости на момчето,
      а на виновникът съдът да постанови, най-тежката присъда!
      Да си получи заслуженото, алкохолния измекяр...
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини