От х:

Днес в x:

Конституционният съд ще се произнесе по прекроения Изборен кодекс

Конституционният съд ще се произнесе по прекроения Изборен кодекс от т.нар. "хартиена коалиция".  Вчера съдиите с пълно мнозинство решиха да се произнесат по жалбата, внесена от "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"Демократична България" обяви, че ще сезира КС още след като БСП, ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха наложеното президентско вето върху промените в Изборния кодекс. На 27 януари, заедно с "Продължаваме промяната", конституционната жалба стана факт. Двете формации сезираха съда заради нарушеното равно избирателно право, възможността за разкриване на тайната на вота и обезсмислянето на машинното гласуване.

КС ще се произнесе по разпоредбата в закона, според която гражданите избират дали да гласуват с хартиена бюлетина или на машина, както и практическото превръщане на машините в принтери. Съдиите ще се произнесат по разпоредбата, според която за действителни гласове се приемат преброените разписки от машини, а не данните от машините.

КС ще се произнесе и за премахването на възможността да се въведе дистанционно електронно гласуване, за разпоредбата, според която само парламентарни формации ще могат да получат достъп до изходния код на устройствата, както и за забраната да се гласува с машини в задгранични секции, в които няма техници, говорещи български.

Съдът обаче няма да разглежда частта, според която в секциите извън страната с под 300 гласували на последните избори, или за които са подадени по-малко от 300 заявления, се гласува само с хартиени бюлетини.

Какво предстои

След като КС реши да образува дело съдиите могат да поискат допълнителни становища и доказателства. Решението се взима с мнозинство от повече от половината от всички съдии, то се обнародва в "Държавен вестник" до 15 дни след заседанието. Решението влиза в сила три дни след публикуването на делото в ДВ.

Актът, обявен за противоконституционен, не се прилага от деня на влизане в сила на решението, като частта от закона, която е обявена за противоконституционна, спира да се прилага, а останалата част продължава да действа.

Правосъдният министър в кабинета "Петков" Надежда Йорданова коментира пред OFFNews, че конституционната процедура, съобразно установената практика, обичайно трае между шест месеца и година. Това на практика означава, че решение на съда се чака най-рано през лятото. След това, ако КС определи част от текстовете за противоконституционни, то в Изборния кодекс ще се отвори законодателна празнина, която 49-ото Народно събрание ще трябва да уреди. В този смисъл истинското машинно гласуване може да бъде възстановено най-рано за местните избори тази есен.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини