От х:

Днес в x:

НАСА и ЕКА се споразумяха за Марс

НАСА и Европейската космическа агенция подписаха във Вашингтон писмо за намерение, което обвързва програмите им за Марс, съобщи БТА, цитирайки Би Би Си. 

Споразумението позволява на учени и инженери да започнат съвместно планиране на мисиите до Червената планета.
 

Първата мисия по него ще е орбитиращ апарат, в който водеща роля ще има Европа. Той ще бъде изстрелян през 2016 г. След това ще бъдат изпратени роувъри през 2018 г. Две години по-късно вероятно ще има мрежа от спускаеми апарати. Крайната цел е мисия, която да върне на Земята мостри от Марс. 

Документът е подписан от ръководителите на двете агенции - директора на НАСА Чарлз Болдън и директора на ЕКА Жан-Жак Дорден.

Инициативата за съвместно изследване на Марс се обсъжда от няколко месеца. Специалисти на двете страни уточняваха обхвата, разпределянето на отговорностите и финансирането.

Писмото за намерение дава официална основа на инициативата. И двете страни признават, че могат да постигнат повече, ако обединят опита си. Тъй като сега програмите им за Марс са под финансов натиск, общият подход означава, че ще успеят да поддържат графика да бъде изпращана мисия на две години. 

Членуващите в ЕКА държави вече определиха бюджет от 850 милиона евро за изследване на Червената планета.
 Тази сума ще трябва да бъде увеличена на около милиард евро, за да бъдат финансирани дейностите към Инициативата за съвместно изследване на Марс.

Основните точки в съвместната инициатива на НАСА и ЕКА са следните: 
- 2016 г.: Изстрелване на преобладаващо европейски орбитиращ апарат, който да изследва газовете в марсианската атмосфера. В рамките на мисията ще бъде спусната и метеорологична станция на повърхността. Европа ще отговаря за навлизането, спускането и кацането на станцията. 
- 2018 г: Към Марс ще бъдат изстреляни европейски и американски роувъри. САЩ ще отговаря за навлизането, спускането и кацането на апаратите. 
- 2020: Разглежда се и мрежа от статични спускаеми апарати, които да изследват геофизиката и околната среда. НАСА ще осигури ракетите за изстрелване на мисиите през 2016 г. и 2018 г. Метеорологичната станция през 2016 г. ще бъде по-малка от изпратения вече от САЩ космически апарат "Феникс".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини