От х:

Днес в x:

Балкански налива 700 хиляди в тенис кортовете на Хасково

Румен Балкански

Бизнесменът Румен Балкански от години е председател на тенис клуб Хасково. За това време стопанисва и поддържа тенис базата, за която много изтъкнати специалисти твърдят че е една от най-добрите в България. От няколко месеца Балкански строи и съоръжение за покрити кортове. В него ще могат да се практикуват и други видове спорт-футбол, хандбал, волейбол и др. Заради големите инвестиции и доказаното отношение към спорта в града, кмета Георги Иванов предложи в докладна записка, на Румен Балкански да му бъде предадено за безвъзмездно ползване тенис-базата за срок от 20 години. За намеренията на бизнесмена, ползата и рисковете от подобна стъпка и възможните проблеми, разговаряме в ресторанта му на самата база „Кортовете“. Балкански е собственик и на отстоящия наблизо комплекс „Фантазия“

 

Интервю на Георги Христов

-Безвъзмездното отдаване на тенис базата. Бизнес решение или инвестиция за спорта на града?

 

Бизнесът и спорта са свързани и това е рецептата за успех. Не може нещата да се отделят. Ако трябва все пак да отговоря на така зададения въпрос-това е бизнес от който ще спечели тенисът на Хасково. И самото Хасково.

-Как по точно ще стане това?

 

Отговарям. Вече съм налял над 200 хиляди в конструкцията, която виждате отвън. Залата ще е 1500 квадрата площ само на първия етаж, а е проектирана за два етажа. Ще има два покрити корта, които ще са пригодени и за практикуване на други спортове. Ще има съблекални и бани към тях. Залата ще е изградена от Европанели, които вече са поръчани. Ще се отоплява с газ. Настилката е ултрамодерната противоударна-Грийн сет. На нея се играят най-големите тенис турнири в света.

До края на януари, спортната част на първия етаж трябва да е готова. Срокът не е случаен. Тогава Хасково ще приеме националните първенства по тенис за деца и юноши от 12 до 18 години. Двата корта ще са напълно достатъчни за безпроблемното провеждане на шампионата. До към 3 години всичко трябва да е завършено. За цялото това нещо ще дам минимум 700 хиляди лева. Мои пари! Тегля ги като кредит и после ще трябва да ги връщам. Обектът ще бъде регистриран в Министерството на младежта и спорта и ще бъде спортен актив не само на Хасково, но и на България. В момента в който имаме покрити зимни кортове, ще привлека още треньори които ще се занимават целогодишно с децата ни. Знаете ли, че имаме над 90 деца сред които расте страхотна генерация при малките-от 12-до 14 години. Ето Огнян ще ви каже, /Огнян Огнянов-треньор. Б.А./ Петьо Атанасов, Станислав Ников, Кристиян Митев, Манол Михайлов Петьо Андреев, Кристияна Стефанова и др. Станаха 3-ти на отборното за 13 години. Обещаващи са точно толкова, колкото бе Григор Димитров на тяхната възраст. Надяваме се за разлика от него да не тренират на дюшемето в зала „Спартак“, а да си имат собствен корт. По всички изисквания на съвременния модерен тенис. Това ще бъде една от най-модерните тренировъчни бази в България. Иначе тези деца ги губим, а с тях и бъдещето в този спорт.

-Добре, а къде е вашия бизнес интерес?

Имам два ресторанта-този и „Фантазия“. Там има хотел. През зимата гостите са малко, сезона е мъчен. Ако имам покрита спортна зала, аз ще „вържа“ гостите си да ме посещават. Ще увелича притокът им, защото това ще е допълнителна екстра която другите хотели не предлагат. Вижте-съвсем нормално е да искам някаква възвръщаемост от това начинание- нали давам мои пари?! Изчислено е че инвестициите при благоприятно стечение на обстоятелствата ще се върнат до 15-20 години. И то ако няма кризи като сегашната. Може би парите ще се върнат, но сами се съгласете това е голям риск. И освен това тенис базата не се дава на Румен Балкански. Дава се на ТК“ Хасково“ който е регистриран от 1993-та година. После, базата барабар с придобивката си остава на общинска територия. Няма риск за никого още по-малко за общината. Има риск за мен разбира се.

-От гостите в хотела ще си избиете тези 700 хиляди?!

Ще ги избия от моя си бизнес. Ако го няма, няма да имам пари за подобна инвестиция. Знаеш ли какво ми казват мои приятели?! Ти си единствения дето вече толкова години налива пари в общинска собственост. От 6 години се занимавам с тениса в Хасково и влагам мои лични средства. Водата е най големия харч. За поддържането на червените/земни/ кортове е необходимо по 30 кубика на ден!!! Всеки ден средно, защото през лятото е доста повече, през зимата естествено по-малко. Вадя вода от сондата която имам на "Фантазия". Значи бизнесът ми е полезен все пак, нали? Я ми кажете кой от тукашните бизнесмени ще плаща само за вода по 1000 кубика на месец?! Ами другата поддръжка? Ами треньори и техните заплати?!

Бъдещите покрити кортове

-Как започна всичко това?

Базата бе зарязана на самотек. Първо с нея се занимаваше Каеца, после я взе Стаматов, по едно време я стопанисваше Джона, но нещата не вървяха. После при мен дойдоха Стратимир Димитров, Пюзянт Касабян и Иван Драганов. Дълго ме молиха да се заема, накрая се съгласих. Взех я базата макар че по онова време нямах свободни пари. Полека лека нещата потръгнаха, мястото се облагороди и покрай ресторанта. В него има и конструктивни подобрения, изградих лятна градина, клиентите дойдоха. После идваха да играят тенис, и така. Аз специално от самия тенис една стотинка не съм спечелил. А всичко от бизнеса което съм спечелил го влагам обратно в града.

Бизнесът който поддържа тениса

-Като говорим за печалба, открити за посетителите ли ще бъдат закритите кортове?

Всеки ще може да играе. Таксата ще е като на червените кортове-10 лв ползване на час. Това е за корта не на човек. Могат да играят 4-ма души така че изчислете на човек колко идва. Освен това в залата ще могат да се играят и още куп други спортове. Въобще само да има желание за спорт.

-Коя фирма изгражда залата? Нещата се движат бързо.

 

Я елате утре да ви покажа кой я строи. Ще ме видите с престилката и с варта по ръцете-мен и синовете ми. Плюс една бригада която аз съм я събрал. Ако възложа строежа на някоя от строителните фирми ще ми излезе поне два пъти по-скъпо. То и така идва скъпо. Само благодарение на помощта на бизнесът в града нещата вървят сравнително гладко. Изключително съм благодарен на господин Златко Марчев за предоставената техническа и материална помощ.

Петьо Хаджиев също помага с материали, Спенджаров, Станимир Милев и др. Въобще аз от помощ на колеги не мога да се оплача. Доволен съм и от проявеното разбиране от страна на г-н кмета да улесни стремежът ми да стопанисвам и поддържам тази база. Мисля че съм доказал, че милея за спорта. За 6 години всеки месец минималните ми разходи са 5 хиляди лева. Посочете ми един бизнесмен който да е дал за спорт повече пари от мен? Дай боже да има. И още нещо, на което държа да се обърне внимание. Аз съм общински съветник, но на сесията в петък когато се гласува докладната-няма да гласувам. Нека избраниците на Хасково преценят дали ще има полза за хасковлии, не да се нищят само ползите на Балкански.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини