От х:

Днес в x:

Усмивка от Доньо

Непоказвани шаржове на жени от Доньо Донев /1929-2007/, карикатури и фотографски плаки от най-известните филми на художника аниматор събира изложбата "Усмивка от Доньо" в "Артгалерия" в НДК.
Експозицията, посветена на 80-годишнината от рождението на именития творец, ще открият днес от 18.00 часа неговите приятели Димитър Бежански и Виктор Самуилов, съобщиха организаторите от НДК и СБХ.
Годишнината е повод да си припомним за Доньо, но и да разберем колко малко сме го познавали. Един от най-обичаните български карикатуристи, познат на няколко поколения с над стоте си анимационни филма, сред които емблематичните "Тримата глупаци", "Умно село", "Вълча сюита", "Ноктюрно", "Кауза пердута", "Де факто", ще ни въведе в своята смехотерапия в изложбата "Усмивка от Доньо". Карикатурист, художник-постановчик, режисьор, сценарист, той спечели любовта на българската публика не само с остроумието си и пластичната си рисунка, но и с моралната си и етична позиция, пречупена през призмата на иронията и смеха, припомнят инициаторите.
 
Експозицията ще реализира една от неосъществените мечти на Доньо Донев - да покаже пред публика цикъла "Вуте и Геле". Ще бъдат показани негови карикатури, наградени на престижни фестивали, както и фотографски плаки от най-известните му филми. Разбира се, едва ли може да има представяне на Доньо Донев без "Тримата глупаци" - сега във вариант на подбрани истории, отбелязват организаторите.

За първи път ще бъдат показани шаржове на жени, които авторът избягва да излага приживе, защото за него жените са чувствителни същества. Същевременно зрителите ще разпознаят в 38 шаржа плеяда изявени актьори, образи от киното, колеги, любими хора и приятели, сред които Крикор Азарян, Людмил Георгиев, Джоко Росич, Борис Димовски, Велин Андреев, Никола Тодев, Григор Вачков, Борис Карадимчев, Павел Вежинов, Вежди Рашидов, Петър Берон, Христо Калчев, Велко Кънев, Георги Мамалев.

Доньо Донев е роден в Берковица. Завършва графика в Художествената академия при проф. Павел Вълков. Започва да рисува като ученик, по-късно сътрудничи на вестници, списания, създава детски книжки и плакати. От 1956 г. работи като художник-постановчик в "Рисуван филм". Режисьорският му дебют - филмът "Дует" /1961/, заедно с Тодор Динов - печели наградата "Златна роза" на Варненския фестивал.

От 1970 до 1993 г. Доньо Донев е директор на Студията за анимационни филми. Професор е в НАТФИЗ. Удостояван е с редица награди, а творбите му са отличени на над 50 национални и международни конкурса.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини