От х:

Днес в x:

В НАСА искали да изпратят жена на Луната с "Аполо 11"

Сред екипажа на "Аполо 11" е можело да има и жена, съобщи Wired, цитиран от БТА. 

В сп. Advances in Physiology Education са публикувани данни за медицинските изпитания на астронавтките, които са били извършвани от НАСА в навечерието на пилотираната мисия до естествения спътник на Земята.

Идеята за включването на жени в космическата програма се е базирала на практически съображения. Първо, жените тежат по-малко, следователно корабите и ракетите ще изразходват по-малко гориво. Второ: статистически данни показват, че жените по-рядко получават сърдечни пристъпи. Трето, те понасят по-добре от мъжете изолацията и продължителните периоди на самота. 

В програмата WISP (Women in Space - жени в космоса) първоначално били включени 19 кандидатки. За тях била разработена система от медицински проверки, сравними с тези за мъжете. 13 жени преминали всички изпитания,като в някои тестове те надминали мъжете. Въпреки положителните резултати, показани на медицинските тестове, и високата мотивация на жените обаче в НАСА се отказали от идеята да ги включат в състава на екипажите на "Аполо".

Една от причините била, че по онова време те нямали опит като пилоти. Втората било опасението, че жените няма да се справят със задачите заради месечния си цикъл. По онова време лекарите не са разполагали с гарантирани методи за изменение на цикъла. 

Първата американка в космоса става Сали Райд, която лети със совалката "Чалънджър" през 1983 г.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини