От х:

Днес в x:

На летния Никулден осветиха параклиса „Св.Николай Мирликийски Чудотворец“

    Пренасянето на мощите на св.Николай Мирликийски Чудотворец от балканските земи в италианския град Бари отбелязва на 9 май православната църква. На днешния празник жители и гости на село Райново се събраха край новия параклис за освещаването му. Той носи името на Св.Николай Мирликийски Чудотворец. Водосветът извършиха енорийският свещеник Христо Николов и протосингелът на Старозагорска митрополия архимандрит Богослов.

    Още през Освободителната война турците и черкезите от село Рессилий /днес-Райново/ бягат и на тяхно място се заселват постепенно новодошли от различни села от региона. Най-много са преселниците от Гердема /днес-с.Нова Надежда/ и Кючук Юренджик /днес-с.Константиново/. Идват още новоселци от Долно Белево, Александрово, Свирково, Злати дол, Левски, Радиево, но и от Ямболски окръг и Дедеагачко.

    Хората не успяват да изградят своя църква в трудните години след Освобождението, не успяват да сторят това и след 9 септември 1944 година, когато издигането на нови храмове не се гледа с добро око. Така Райново остава единственото село в община Димитровград без свой храм.

    Това обаче се променя през 2021 година. Тогава се появява благодетел, който иска да дари на селото параклис- Даниела Ташева.

    „С кмета на Димитровград Иво Димов започнахме да работим по този проект още от 2012 година. Промени се парцела, друго място беше определено-по-високо над селото, но беше решено накрая параклисът да е край пътя, за да е по-достъпен, както за местните хора, така и за преминаващите от тук. Мечтаехме за този храм и Бог ни изпрати Даниела...“. Така емоционално и трогателно читалищният секретар в Райново Митко Желязков, който е и част от инициативния комитет по изграждането на параклиса, припомни за началото на осъществяването на идеята.

    Храмът е дарен от Даниела Ташева, която е родом от Хасково.

    Параклисът носи името на св.Николай Чудотворец по волята на дарителката. Той бе изработен в Солун и докаран в Райново през ноември 2021 г. Даниела Ташева.

    „Днес е щастлив ден за мен. Постигнах една от най-големите си мечти. Благодаря на Господ, че успях да я осъществя и на св.Николай, че ме закриляше по пътя ми, даде ми възможност да работя добре, да пътувам по света докато работя и така да изпълня своя детска мечта“, сподели развълнувана и Даниела Ташева. Тя пожела на жителите на Райново населеното им място да процъфтява и още много празници занапред да посрещат с вяра.

    Днес на освещаването на параклиса кметът на Димитровград Иво Димов също поздрави и благодари на дарителката и инициативния комитет, на отделите по архитектура и инвестиционни дейности в общинската администрация.

    „Макар и едно от най-малките села на територията на община Димитровград, Райново е с едни от най-будните жители и се радвам, че вече имат собствен параклис.“

    След водосвета, в храма беше раздаден курбан за здраве, приготвен от Клуба по готварство при НЧ „Марица-2008“.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини