От х:

Днес в x:

В автобуса-факла не е имало взрив, не става въпрос за тероризъм

В изгорелият на АМ „Струма“ автобус, в който загинаха 44 северномакедонски граждани в малките часове на вторника, не е имало взрив. Не може да става въпрос за терористичен акт. Това категорично каза на брифинг днес  заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

За първи път властите проговориха едва днес, че такава версия е разследвана. Темата беше повдигната в информационното пространство от транспортния бранш, тъй като по нея не се чу нищо от разследващите.

Темата за терористичен акт е изследвана, но не е посочена в деня на инцидента, за да не започнат спекулации, каза Сарафов и подчерта, че версията е била професионално и коректно проучена. Взети са ацетонови обтривки от автобуса, за да се провери дали има наличие на взривни вещества, посочи той. Получените от тях резултати, съпоставени с показанията на оцелели свидетели и с показанията на свидетелите, които макар и не преки очевидци на случилото се, но отзовали се на мястото  на произшествието в първите минути, категорично отхвърлят версията за тероризъм, посочи Борислав Сарафов. Той призна все пак, че в първите минути на инцидента, това е била една от водещите версии.

Освен това, аутопсиите на загиналите показват, че смъртта им е настъпила вследствие на задушаване от избухнал пожар, а не от травми в резултат на катастрофата или от разкъсвания при взрив.

Засега се отхвърля и версията, че пълни туби с гориво-бензин и дизел  в автобуса са причинили пожара. Сарафов посочи, че на местопроизшествието действително са намерени три туби, но те са били само с остатъци от нафта. Не са били пълна и не са се възпламенили, категорични са от следствието.

Основната версия, по която в момента се работи, е за човешка грешка, съчетана и с лошите условия на пътя и маркировката.

Комплексната експертиза-съдебна, авто-техническа и пожаро-техническа, ще трябва да отговори на ключовия въпрос защо се е стигнало до напускането на пътната траектория на автобуса,  за причините за възникване на пожара и неговия интензитет и до леталния изход на по-голямата част от пътниците.

На брифинга днес стана ясно, че съпоставка по свидетелски показания на оцелелите от горящия автобус са се спасили не седем, както се считаше досега, а осем души. Това се изяснява в момента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини