От х:

Днес в x:

Депутатите срещу Ананиев: Правителството харчило ударно в последния момент

Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8,5 милиарда лева. Това обяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев в Народното събрание.

Държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619 400 000 лв., или 0,5% от брутния вътрешен продукт. Това стана ясно от данните, които финансовият министър в оставка Кирил Ананиев отчете пред Народното събрание.

Приходите в държавния бюджет към март 2021 г. са над 11 млрд. лв. или 24% от годишния разчет, по предварителни данни.

Фискалният резерв е намалял значително спрямо есента на миналата година, когато е бил около 15 млрд. лв. Ананиев обясни това с разходите около третата вълна на коронавируса.

От началото на пандемията до 31 март 2021 г. са  извършени разходи, свързани с мерките за борба с COVID-19 в размер 5,1 млрд. лева, заяви финансовият министър в оставка Кирил Ананиев.

Oт началото на годината до края на март правителството е изтеглило само 800 млн. лв кредит, при разрешени малко над 4 млрд., каза още той.

Правителството харчило ударно в последния момент

Нинова упрекна финансовия министър, че правителството топи резерва със скорост 300 млн. на месец. Към 28 февруари той е бил 8,8 милиарда по официална справка на МФ, сега е 8,5 милиарда. Тя запита колко пари изхарчи Бойко Борисов с постановления на МС извън одобрения бюджет. Очевидно е, че изпълнението на бюджета не отговаря на приетия от НС. В тази връзка тя запита има ли намерение правителството на Борисов да внесе актуализация на бюджета. Министър Ананиев бе учуден от въпросите, но каза, че към края на април бюджетът ще е балансиран и ще завършим в рамките на одобрения. Не се налага актуализация на бюджета, подчерта той. Това трябва да направи следващото правителство, по негово убеждение. Той категорично отрече да са харчени пари извън гласуваното в бюджета. Той даде пример с разходите за транспортиране на пациенти за хемодиализа, с което разбуни залата, след което от своя страна избухна.

Йордан Цонев от ДПС започна въпроса си с пояснението, че всички постановления на МС са част от бюджета и това е големият порок, напълно законен от 2010 година. Голям резерв, голям буфер за харчене. Той каза, че фискалният резерв расте ударно през последните седмици, като изброи източниците, но харчовете през март са очевидни. За него движението на фискалният резерв не е нормално. Министър Ананиев отговори, че сме в пандемия и посочи, че през втората половина на месеца се снасят данъците.

България не е имала дефицит през първо тримесечие от 2012 година, посочи Мартин Димитров от "Демократична България". Той запита как при това положение не са били събрани 700 милона лева от хазарт, които липсват от година. Министър Ананиев разбираемо нямаше отговор докъде е стигнало събирането на тези пари, но увери, че се то се движи. Водят се дела, за да се върнат тези пари в бюджета.

Румен Йончев от "Изправи се! Мутри вън!" запита дали предвиденият бюджетен трансфер ще бъде достатъчен за посрещането на разходите на здравната система в пандемията. Ананиев увери, че необходимите средства са осигурени - за работещите на първа линия, за лекарства, за ваксини. Според него предвидените средства ще стигнат до края на август при сегашните нужди. Ако пандемията продължи след август, както държавният бюджет, така и този на НЗОК, ще трябва да бъде актуализиран.

Пламен Данаилов от "Има такъв народ" цитира данни на БНБ: Факт е, че последния месец март са изразходвани в повече над 1,8 милиарда, сравнено с същия период през 2020 година (която Вие нарекохте рекордна - към министъра в оставка). Очевидно управлението на бюджетните средства е било свързано с предизборната обстановка, което поражда притеснения за държавните финанси. Кирилов изрази надежда следващото правителство да се справи с всичките проблеми, които се оставят.

Румен Гечев прикани Ананиев да каже за средствата, които са начислени, а не предоставени. Малки и средни фирми чакат от август миналата година да получат средства, които са им "отпуснат". "И вие тука рапортувате 2 милиарда и 200 милиона лева. Колко сте дали на фирмите от тях? Не повече от 1 милиард." Гечев упрекна Ананиев, че оставя следващото правителство без средства, с които да разполага. Той го атакува и за ниския държавен дълг, кой е под 60% от БВП, като посочи, че в Зимбабве са по-добре с 21%, а талибаните в Афганистан - 7%, а в Япония 237% и Италия със 133% явно са по-зле. Трагедията е, че този дълг не отива в българските фирми, образование, наука, а в чекмеджета.

Фискалният резерв е намалял от 13,5 милиарда лева през септември 2020 до 8,5 млрд. сега, изрази притеснение Мартин Димитров. До голяма степен това се дължи на предизборни харчове, които можеха да бъдат избягнати, заяви той. Като пример той даде Балкански поток, който струва повече от всичките пари, дадени заради пандемията. "Не е честно да казвате, че оставяте държавата със стабилни финанси", каза Димитров, като прогнозира, че ще има проблеми през юни.

Мария Капон похвали Ананиев, че е в състояние да направи цифрите така, както е удобно. България отчита най-малък спад в производството и в потреблението, миналата година, т.е. няма криза. Има много интересни данни за парите, които са дадени за пандемията, каза тя. "Как е възможно да има 106 млн., дадени за ваксини, 192 милиона за подкрепа на лекарите и да има 748 милиона за допълнителни медицински дейности?", запита Капон. Тя поиска в следващите дни подробни обяснения за направените разходи. Когато говорим за фискален резерв и бюджетен дефицит, трябва да кажем, че имаме един баланс и той се нарича "Беден народ, богати управляващи и силна мафия", завърши тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ст
    Страхливци
    1 -1
    21:12, 21 апр 2021
    Чакаме да дойдете ,да ни управлявате и тогава да видим какво ще харчите . То е лесно да плюеш и акаш ,ама сега ще ви видим от другата страна.
    Голяма излагация ще е .
Последни новини