От х:

Днес в x:

1 °C

Въведение Богородично е и празник, който ни определя и като българи

Въведение Богородично е един от най-големите Богородични празници, но и празник, който ни определя като българи. Защото за българите, още от времето на нашите прадеди, основната движеща сила в живота е била семейството и върху семейството се е крепяло всичко. Това сподели пред репортер на БТА отец Валентин Лазаров по повод 21 ноември, отбелязван и като Ден на християнското семейство и православната младеж.

И днес семейството е мястото, в което ние възпитаваме нашите деца в морал, обич към ближния, обич към Бога и вяра в Бога. "Аз съм оптимист - има ги и тези добродетели, вярвам, че и ще ги има и в бъдеще", казва отецът.

Българите пазим и предаваме християнските добродетели, защото ясно осъзнаваме, че на тях се крепи българският род, убеден е той. Но не крие притесненията си и от това, че българите обичаме да подражаваме на чуждите примери. Те са за нас са модерните - примерите на Западния свят, където хората живеят на семейни начала и ние го възприехме за нещо нормално в последните години , отбелязва свещеникът. "Няма лошо, че двама души се обичат и искат да живеят заедно. Но Църквата е установила законното съжителство и раждането на чеда от него, както е казано в Писанието. И една част от нас вземат този пример като пътеводна светлина в живота си. А по-правилното е да запазим вярата в семейството и възпитанието на децата по примера на нашите предци към духовен растеж, без да допускаме новото да измества благочестието.

Свещеникът не подмивана и темата на Истанбулската конвенция и не крие опасенията си. Той категорично застава срещу еднополовите бракове и отглеждането на деца в тях. "За мен това ще бъдат повредени деца. "Защото в началото Бог сътвори мъжа и жената..., това е благословила и Църквата".

Отец Лазаров споделя наблюденията си, че във време на пандемия хората все повече търсят упование в Бог, чрез храма и чрез свещенството."Молитвите, които съм прочел от март насам и поръчаните литургии за здраве, в които се поменуват близки и сродници, са много повече, в сравнение с минали години. В трудни времена, човек се обръща към Бога, към семейството и към корените", допълва той.

Фактът, че се налага да живеем по изолирано, за да запазим здравето си, даде шанс за още по-широко навлизане на технологиите в ежедневието ни. Това измества физическия контакт и ни лишава от изживяването на чисто човешки емоции - да чуеш гласа, да усетиш тембъра. Категоричен съм, новите технологии трябва да се използват разумно, да са в полза на човека, но не и да заместват човека.

Общуването е човешка потребност и трябва да го има и между членовете на семейството и фамилиите, и между отделните хора. За да не допуснем от липсата на контакти да страдат душите ни. "Защото, когато боледува душата, боледува и тялото. И не бива да се лишаваме от естествените си потребности", категоричен е отец Лазаров.

В празничния ден той призовава миряните: "Да вярваме в Бога. Да запалим свещичка, за да почетем празника Въведение Богородично и както Света Богородица е била обречена на Бога, така и ние да обречем своите души. Защото чрез Бог ще ги спасим - те са ни дадени чисти и нашето основно задължение е, чисти да му ги върнем!"

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
27 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
27 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
27 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
27 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
27 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
27 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
27 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
27 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
27 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
27 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
27 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
27 яну 2021
Последни новини