От х:

Днес в x:

Мeтеороид, летящ право към Земята, отскочи от атмосферата (видео)

Европейската космическа агенция (ESA) публикува интересно видео, заснето на 22 септември от глобалната метеорна мрежа. Видеото показва метеорит, който лети директно към Земята в района на Северна Германия и Холандия. Отбелязва се, че небесното тяло се е приближило до нашата планета на разстояние 91 километра.

Метеоритът навлиза в земната атмосфера и след това отскача, като променя траекторията си и се връща в космоса. Учените обясниха, че метеоритът просто би изгорял в атмосферата, но по щастлива случайност е избегнал тази съдба и е поел в по-нататъшно пътуване.

Експертите отбелязват, че подобен скок далеч не е необичаен, но е голям успех да бъде заснет с камера.

Рано сутринта на 22 септември над Северна Германия и Холандия метеоритът достигна до височина 91 км над Земята, което е доста под орбиталните сателити, преди да отскочи обратно в космоса.

Ако трябва да бъдем прецизни в терминологията, в съобщението става дума за метеороид - фрагмент от комета или астероид, който, когато влезе в атмосферата, се превръща в метеор. Тогава виждаме ярка светлина в небето. Повечето от тях се разпадат, но понякога части от тях достигат до земята под формата на метеорити, поясняват от ESA. Така че тези небесни скали имат различни наименования по пътя си: метеороид - метеор - метеорит; в космоса - в небето - на Земята...

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини