От х:

Днес в x:

12 °C

Дамян Тенев с „Януари“ в селекцията на конкурса „Слави Шкаров“ за млад театрален режисьор

  Последната пиеса, която постави в Хасковския драматично-куклен театър „Иван Димов“-„Януари“, носи на  Дамян Тенев номинация за Националния конкурс за млад театрален режисьор на името на Слави Шкаров.

  Конкурсът се организира за трета поредна година от  Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе, откъдето съобщиха, че въпреки ситуацията с коронавируса в страната, селекционерът на конкурса за 2020 г. Богдана Костурков е успяла да изгледа всички спектакли, които са заявили участие.

  Дамян Тенев е сред тримата творци в селекцията за млади режисьори до 35-годишна възраст. В нея са още Денислав Янев, с номинация за постановката му „Една крачка до предела“ от Игор Бауерзима“ в Драматичен театър  Търговище и Ованес Торосян с авторския моноспектакъл, реализиран като независим проект „Game over“.

  С "Януари" от Радичков Хасковският театър стартира 2020 година. Пиесата е със запазено място в златните страници на театър „Иван Димов“, на чиято сцена Иван Добчев я поставя през 1989 година, а спектакълът преобръща представите за съвременен театър с новаторския си подход, като за това са присъдени и много награди.

  30-години по-късно Дамян Тенев възроди Радичковите герои от „Януари“ в Хасково с участието на актьорите Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов, Емануил Костадинов, Пламен Петков, Димитър Димитров. Повери сценографията на Радостина Тодорова, а авторската музика е на Георги Георгиев от „Остава“.

   „За номинацията на Дамян ми съобщи главната счетоводителка на театъра-Елена. Когато ми каза, че има добра новина, да си призная,  си помислих, че е финансова-нормално да очаквам такава от счетоводството. Но, не беше, оказа се по-хубава-творческа!“, сподели директорът на Хасковския театър Стелиян Николов. Двамата с режисьора Дамян Тенев са близки още от времето когато Тенев беше част от хасковската актьорска трупа и Николов е още по-радостен от постиженията му като приятел.

  „Щастливи сме всички! На фона на куп други негативи, това си е светъл лъч-изобщо, че този конкурс ще се проведе. А за номинацията на Дамян Тенев сме много радостни, защото той прави интересни неща като режисьор, голям пич е, като човек и заслужава добри отзиви и награди за труда си.“, коментира още Стелиян Николов. Директорът на театър "Иван Димов" обаче отбеляза, че макар нескритите му пристрастия за крайния резултат от конкурса да са към Дамян Тенев и „Януари“, то и другите двама номинирани-  Денислав Янев и  Ованес Торосян са не по-малко достойни за награди, като част от звездните надежди на българския театър.

  Премиерата на постановката на Дамян Тенев в Хасково беше в началото на януари, през февруари мина при успех и столичната й премиера, а след това имаше и кратък гастрол и на други места в страната.

  Селектираните спектакли на тримата режисьори за конкурса „Слави Шкаров“ са предвидени да бъдат представени  пред публиката в Русе между 28-ми и 31-ви октомври.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
  22 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
  22 сеп 2020
  Последни новини