От х:

Днес в x:

Дамян Тенев с „Януари“ в селекцията на конкурса „Слави Шкаров“ за млад театрален режисьор

    Последната пиеса, която постави в Хасковския драматично-куклен театър „Иван Димов“-„Януари“, носи на  Дамян Тенев номинация за Националния конкурс за млад театрален режисьор на името на Слави Шкаров.

    Конкурсът се организира за трета поредна година от  Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе, откъдето съобщиха, че въпреки ситуацията с коронавируса в страната, селекционерът на конкурса за 2020 г. Богдана Костурков е успяла да изгледа всички спектакли, които са заявили участие.

    Дамян Тенев е сред тримата творци в селекцията за млади режисьори до 35-годишна възраст. В нея са още Денислав Янев, с номинация за постановката му „Една крачка до предела“ от Игор Бауерзима“ в Драматичен театър  Търговище и Ованес Торосян с авторския моноспектакъл, реализиран като независим проект „Game over“.

    С "Януари" от Радичков Хасковският театър стартира 2020 година. Пиесата е със запазено място в златните страници на театър „Иван Димов“, на чиято сцена Иван Добчев я поставя през 1989 година, а спектакълът преобръща представите за съвременен театър с новаторския си подход, като за това са присъдени и много награди.

    30-години по-късно Дамян Тенев възроди Радичковите герои от „Януари“ в Хасково с участието на актьорите Явор Бахаров, Петко Венелинов, Петър Влайков, Димитър Атанасов, Емануил Костадинов, Пламен Петков, Димитър Димитров. Повери сценографията на Радостина Тодорова, а авторската музика е на Георги Георгиев от „Остава“.

     „За номинацията на Дамян ми съобщи главната счетоводителка на театъра-Елена. Когато ми каза, че има добра новина, да си призная,  си помислих, че е финансова-нормално да очаквам такава от счетоводството. Но, не беше, оказа се по-хубава-творческа!“, сподели директорът на Хасковския театър Стелиян Николов. Двамата с режисьора Дамян Тенев са близки още от времето когато Тенев беше част от хасковската актьорска трупа и Николов е още по-радостен от постиженията му като приятел.

    „Щастливи сме всички! На фона на куп други негативи, това си е светъл лъч-изобщо, че този конкурс ще се проведе. А за номинацията на Дамян Тенев сме много радостни, защото той прави интересни неща като режисьор, голям пич е, като човек и заслужава добри отзиви и награди за труда си.“, коментира още Стелиян Николов. Директорът на театър "Иван Димов" обаче отбеляза, че макар нескритите му пристрастия за крайния резултат от конкурса да са към Дамян Тенев и „Януари“, то и другите двама номинирани-  Денислав Янев и  Ованес Торосян са не по-малко достойни за награди, като част от звездните надежди на българския театър.

    Премиерата на постановката на Дамян Тенев в Хасково беше в началото на януари, през февруари мина при успех и столичната й премиера, а след това имаше и кратък гастрол и на други места в страната.

    Селектираните спектакли на тримата режисьори за конкурса „Слави Шкаров“ са предвидени да бъдат представени  пред публиката в Русе между 28-ми и 31-ви октомври.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини