От х:

Днес в x:

28 °C

Токсични ли са слъцезащитните продукти?

Две проучвания, публикувани от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) през 2019 г., са открили определени активни съставки, които предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи, но се абсорбират в кръвообращението - дори и след еднократна употреба. Това означава, че могат да останат в организма за продължителен период от време.


Но абсорбцията „не е равна на риск“, се подчертава в позицията си FDA, и откритията не означават, че някоя от тестваните съставки в слънцезащитни кремове, се счита за опасна за здравето. След двете проучвания от 2019 г., агенцията поиска от индустрията да предостави повече информация за 12 съставки от слънцезащитни кремове, преди те да бъдат „признати за безопасни и ефективни“.


И все пак FDA продължава да препоръчва на всички американци да използват слънцезащитни продукти, за да предотвратят риска от развитие на рак на кожата. Ето защо днес, потребителите са объркани. От една страна специалистите ги насърчават да използват слънцезащитни продукти, а от друга учените говорят за токсични вещества в съставките им.


Какво се случва?
В 14-тото годишно ръководство на EWG за слънцезащитни продукти, публикувано през май, работна група оцени повече от 1300 продукта и установи, че само 25% отговарят на стандарта си за осигуряване на широкоспектърна защита - защита срещу UV-A и UV-B лъчи, като същевременно избягват съставки, които могат потенциално влияят на здравето. EWG (Environmental Working Group) е Американска неправителствена организация даваща възможност на потребителите да живеят по-здравословен живот и в поздравословна околна среда чрез информирано насочване на вниманието към остатъчните вещества от различни замърсители в хранителните продукти, които купуват и консумират.


Финалният списък EWG съдържа 180 продукта, оценени като „най-добрите“ за всеки тип кожа и наличност на продуктите в района, в който живеят. Като цяло работната група препоръчва слънцезащитни кремове на минерална основа с цинков оксид и титаниев диоксид. Това са единствените две активни съставки, които FDA миналата година предложи да обяви за „общопризнати като безопасни и ефективни“ за използване в слънцезащитни продукти.


Минералните препарати остават по повърхността на кожата и отклоняват слънчевите лъчи, докато химическите слънцезащитни продукти се абсорбират в кожата.


Съставките, широко използвани в химическите продукти, като оксибензон и авобензон, са сред тези, за които FDA иска повече данни за безопасност. EWG е била особено загрижена за оксибензона, който нарича „потенциален разрушаващ хормоните химикал“. Това бе и една от шестте съставки, за които се доказа, че се абсорбират в кръвния поток, според проучванията на FDA.


Твърденията, че слънцезащитните съставки са токсични или са опасни за човешкото здраве, не са доказани, отбеляза Американската академия по дерматология. Експертите им, които са разгледали проучванията, стигат до извода, че потенциалният риск от неизползване на слънцезащитни кремове, далеч надвишава рисковете от прилагането им.

Източник: http://puls.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден ще бъде сравнително добър, но в случай че съумеете да не изразходвате енергията си за незначителни неща. Възможно е да чуете новина, която ще ви накара да се почувствате добре. Вечерта се заемете с нещо, което ще ви раздвижи.
08 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През по-голямата част от деня ще се занимавате със съществени неща, такива, с които да подобрите живота си. Деловите ви начинания ще продължат да ви държат в кондиция, отговорни и пробудени за всичко, от което бихте могли да спечелите. Подписаните споразумения ще ви осигурят добри печалби за в бъдеще.
08 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
08 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате планове, които ще подтикнат към конкретни действия. При някои от вас те ще са насочени в професионалната сфера, други ще търсят подходящи партньори или нова работа. Във всички случаи няма да ви бъде непосилно трудно, подготвени сте за по-сложни ситуации. Най-важно е да запазите присъствие на духа и в спокойна обстановка да вземате решенията си.
08 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате планове за разширяване на дейността си, но е по-добре да ги оставите за по-късен етап. Бъдете търпеливи, ще дойде и вашето време. Концентрирайте се върху друго, също интересно занимание. Подготвени сте и бихте могли да се разгърнете пълноценно на това ви поприще. Материални придобивки.
08 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
08 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
08 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място ще се чувствате в свои води, изненадите няма да ви стресират и с рутина ще отх-върляте задачите си. Финансовите ви възможности ще по-раснат и с желание ще се погрижите за удобството на близките си. Не ви липсва настроение, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си.
08 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не прекалявайте в старанието си да обяснявате на околните личните си проблеми. Каквито и да са те, всеки има нужда от малко спокойствие. Още повече, че повечето от вашите са въображаеми, затова не се учудвайте, ако не ви разбират. Можете да си бъдете взаимно полезни с човек, който е близък до вас, но с активни действия.
08 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Делови разговори и нова информация по развитието на конкретни проекти ще повишат интереса ви към тях. Занимаващите се с бизнес ще постигнат споразумение, с което ще ускорят финансова сделка или придвижат напред друга договореност. Дайте подкрепата си за някой, чиито проблем е от областта, в която сте силни.
08 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите сили и ще се измъкнете от една ситуация, като направите правилния избор. Отдайте заслуженото и на хората, които ви подкрепят и насърчават. Ако желаете да запазите вниманието на човека до себе си му покажете, че го уважавате и цените. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си.
08 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Гледайте на промените, като на добра възможност да се справите със затрудненията си. Правете го за доброто на всички онези, които обичате. С позитивното си присъствие ще подобрите климата в семейството. Не обвързаните ще постигнат съгласие с партньора си и ще направят сериозна крачка към общото си бъдеще.
08 юли 2020
Последни новини