От х:

Днес в x:

Парламентът отхвърли ветото на президента. Kупуваме F-16 за 2.2 милиарда лева

Народното събрание отхвърли ветото на президента над ратификацията на четирите договора за закупуването на осемте американски изтребителя F-16.

България ще ги купи срещу 2.2 милиарда лева, заради което вече пое и нов дълг.

Ратификацията мина с гласовете на ГЕРБ, 11 депутати от "Обединени патриоти" и ДПС. Против гласуваха всички депутати от БСП.

Гласуваха общо 204 души, "за" - 128, "против" - 73, "въздържал се" - 3.

Договорите за покупката на изтребителите и боеприпасите за тях бяха ратифицирани в един ден - 19 юли, и на първо, и на второ четене след близо 5-часови дебат. Те разделиха Обединените патриоти - ВМРО с военния министър Красимир Каракачанов, ГЕРБ и ДПС подкрепиха сделките, а НФСБ, "Атака" и "Воля" се обявиха против нея.

В мотивите си държавният глава посочва изключително острата липса на консенсус по темата и острите спорове в Народното събрание. Президентът уточни и рязкото покачване на бюджетния дефицит в резултат на сделката, както и това, че законът е приет "по бързата писта".

Според президента, има заложени скрити разходи за инфраструктура, транспорт, въоръжение, данъци, такси и прочие, които ние тепърва ще плащаме отгоре на 2,2-та милиарда лева без ДДС. Освен това американската страна има право да променя клаузи в договора, без да се допитва до България.

Държавният глава зададе следните няколко въпроса и поиска да им бъде отговорено преди ратификацията:

Кога ще придобием пълния необходим пакет – въоръжение, оборудване, обучение и услуги, които гарантират многофункционалността на самолетите F-16?

Кога ще добием нужното за поддръжката на самолетите, което в противен случай би донесло допълнителни разходи и забавяне в ползването им?

Кога ще имаме нужната инфраструктура, за да ги ползваме?

Кога ще купим следващите 8 самолета?

Кога ескадрилата ще е готова за бой всъщност?

Кога и колко ще платим за всичко това?

На тези въпроси нямаше отговори по време на днешния дебат, предшестващ гласуването в Народното събрание.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Я
    Я
    0 0
    06:05, 27 юли 2019
    Пак има некъв разум в нашия президент ,но уви тез другите не можели да четат.
Последни новини