От х:

Днес в x:

-3 °C

Пейки със стихове на Вазов и Балабанов красят пространството пред Свиленградската библиотека

  Пейки със стихове на Иван Вазов и Ивайло Балабанов украсиха пространството пред библиотеката в Свиленград.

  Пейките са три и са по идея на семейство Манолови. Изработката им е поръчана с дарение от фирмата на кметската съпруга Елена Манолова.

  Те представляват отворени книги, върху които има стихове. На едната е отпечатан ликът на Вазов, който е учителствал тук, и стихотворение, посветено от него на Свиленград, писано през 1913 година.

  На „страниците“ на другата пейка е емблематичното стихотворение на почетния гражданин на Свиленград-поетът Ивайло Балабанов „Принос към европейската история“.

  На гърба на една от пейките е отпечатан и легендарният връх Шейновец, на който на 5-ти октомври 1912 година става първото сражение в Балканската война. След като българската войска превзема върхът, останалият след края на Руско-турската война от 1878 г. и в резултат на приетите споразумения на Берлинския конгрес, Свиленград, е освободен и преминава отново в пределите на България.

  Местата за отдих са поставени в градинката пред просветното средище  с изглед към друга емблема на града -Старият мост и към река Марица.

  Първите книги пейки у нас се появиха в навечерието на 24-ти май на площад "Тройката" в Бургас по идея на клуб "България за младите". На тях бяха отпечатани стихове на местни поети, сред които и Петя Дубарова.

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 18.01.2021

  Последни новини