От х:

Днес в x:

11 °C

Търсят кой да ремонтира залата за траурни церемонии в кв.Македонски

След години, в които се руши, Домът на покойника, който е на територията на гробищния парк в кв.“Македонски“ в Хасково, ще има своята функционалност.

Обсъждаше се дори събаряне на зданието за траурни ритуали, тъй като то е сочено като опасно с начупената си стъклена покривна конструкция и фасадата, от която падат парчета. По тези причини и ритуалната зала е под ключ вече повече от три години.

От днес обаче тръгва обществена поръчка за реконструкцията на сградата.

Офертите на фирмите, които ще участват в състезанието за ремонта, за който са предвидени близо 140 хил.лв., ще бъдат отворени на 8-ми август, тази година.

Предвижда се извършването на ремонт на покрива и фасадата на сградата. „ Започваме от покрива, защото той е в най-окаяно състояние и е най-опасен“, коментира управителят на „Обредния дом“ в Хасково Лиляна Петрова.

В реконструкцията са включени и подмяна на метална остъклена конструкция, монтирана върху покрива, цялостна подмяна на хидроизолацията. По фасадата ще бъде демонтирана варовиковата облицовка, която е повредена и ще бъде фиксирана нова. Със силен циментов разтвор ще бъдат шприцовани всички стоманобетонови елементи. Изцяло ще бъде сложена нова дограма.

След приключване на  реконструкцията, в Дома на покойника ще започне и извършването на траурни церемонии, което ще е облекчение за хората, които изпращат своите близки в последния им път в този гробищен парк, посочи Петрова. Церемония, извършена там, ще е на цена от 50 лв., има и работещи хладилни камери, допълни тя.

Остава да се оправи и инфраструктурата, отвеждаща до ритуалната траурна сграда, която също е в окаяно състояние.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ел
    Елена
    11 -1
    16:47, 24 юли 2019
    Хубаво е че са се сетили за самата сграда. Но не е само тя... А пътя, който е осеян с дупки, като лунен пейзаж.... Не може да влезеш и да не си потрошиш колата... Според мен е срамота... Прибират се едни пари и до там.
  • 2
    Фа
    Фаик
    0 0
    20:04, 3 окт 2019
    Те пребират и то големи суми особено шефа на обреден дом
Последни новини