От х:

Днес в x:

Ефирни перли във вкаменели миди доказват, че древен метеорит се е разбил на Земята

Изображение 1 от 2

    Нещо необичайно бе открито във вътрешността на вкаменели миди в Тамиами, Флорида: дузина, богати на силиций стъклени сфери с големина не повече от няколко милиметра. Подобни мъниста се образуват от топлина в резултат на вулканична или индустриална активност – в този случай обаче съществува един голям проблем.

    Образуванието Тамиами не съдържа вулканични скали, нито се намира в близост до вулкан. А вкаменелостите датират от плио-плейстоцена – преди между 5 милиона и 12 000 години – много преди на бял свят да се появи промишлеността.

    Как тогава са се образували мънистата? Според изследователите е вероятно древен метеорит да се е сблъскал със Земята, а супер нагрятите отломки да са се разлетели в атмосферата, където се охладили и втвърдили, образувайки миниатюрни стъклени мъниста, наречени микротектити, преди да се върнат обратно на Земята.

    Мънистата са едно очарователно откритие, направено случайно. Ученият Майк Майер всъщност търсел черупки на микроскопични едноклетъчни организми.

    Малките стъклени мъниста обаче продължавали да се появяват най-вече в черупките на миди от вида Mercenaria campechiensis – с идеална форма на сфера.

    Като цяло събрал 83 от тях в кутия, която престояла над десетилетие. Когато му се освободило малко време, решил да ги разгледа по-отблизо.

    Първо Майер трябвало да раздели сферите една от друга, трудна работа като се има предвид колко са малки. Обикновено това се постига като оближете четка за рисувани и уловите мънистата с помощта на влагата, а след това ги поставите върху малък участък покрит с лепило. “Без да искам изядох няколко от тях”, казва Майер.

    Той проучил и фотографирал физичните им свойства с помощта на оптична микроскопия, петрография и сканираща електронна микроскопия. За изследване на състава им използвал рентгенова спектроскопия.

    След това сравнил резултатите с проби от други материали, включително вулканични скали, въглищна пепел, странични продукти от различни производство и микротектити.

    Макар да не е невъзможно странични продукти от промишлени процеси да са се оказали в региона, е крайно невероятно да са попаднали във вкаменелостите на мидите. Макар черупките да остават леко отворени за известно време след смъртта на мидата, те в крайна сметка се затварят плътно, тъй като седиментите отгоре им ги притискат, улавяйки в капан всичко което се е намирало вътре. Но всичко това вероятно се е случило хиляди години преди появата на промишлеността.

    Освен това размерът, формата и химичния състав не приличали на частици от въглищен прах, не изглеждали и с вулканичен произход. Единствените други две възможности били космически микрометеорити или микротектити.

    Високото съдържание на натрий в мънистата отхвърлило възможността да са микрометеорити, тъй като минералът не бил преживял топлината и би се изпарил при навлизането си в атмосферата.

    Така най-вероятният кандидат се оказали микротектитите.

    Което обаче ни изправя пред още една мистерия, защото мидите били събрани от 4 различни слоя от вкаменелостите, което означава, че са се образували през 4 различни времеви периода.

    Възможно е сферите да са резултат от удар от метеорит - изобилието от натрий сочи близкото находище на каменна сол или океана, като най-вероятно място на сблъсъка.

    За съжаление, кариерата, където били намерени вкаменелости от миди, вече не може да даде отговори, тъй като била превърната в строителна площадка за жилищен комплекс.

    Източник: sciencealert.com

     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини