От х:

Днес в x:

Разгадаха мистерията на 1 800-годишно римско стъкло

Изображение 1 от 2

    Фрагмент от римска бутилка – толкова рядък, че на експертите по света им отне две години да го идентифицират, бе открит на хиляди мили разстояние от мястото на което е бил създаден.

    Находката от Римската вила Чедуърт, Глостършър представлява малко парче украсено зелено стъкло – част от 1 800-годишна бутилка, и удиви археолозите.

    Нищо подобно не е откривано преди във Великобритания. Възможно е бутилката да е изработена в района около Черно море, в днешна Украйна и да е била използвана за съхранение на екзотичен парфюм.

    Пропътуването на разстоянието от Черно море до Котсуолд хвърля нова светлина върху богатството и влиянието на хората, населяващи Чедуърт, смятана за една от най-големите римски вили във Великобритания.

    Смята се, че вилата е принадлежала на богат човек, с висок обществен статус. Екзотичната бутилка с форма на риба показва, че обитателите й са поддържали контакти с най-отдалечените райони на Римската империя и са искали да демонстрират влиянието си.

    Фрагментът е открит през лятото на 2017 но едва сега учените успяват да идентифицират вида бутилка на който принадлежи, заради изключителната и рядкост. Той бил изпратен на един от водещите експерти по римско стъкло Дженифър Прайс, която на свой ред потърсила съвет от други водещи специалисти по света.

    Отличителният профил на стъклото подсказва, че фрагментът принадлежи на дълга бутилка с овална форма и остър край. Прайс в крайна сметка открила, че пасва идеално на реставрирана бутилка с форма на риба от колекцията на музея Корнинг в Ню Йорк.

    Единственият друг образец на римска бутилка с форма на риба е датиран от 2  година след новата ера в Херсонес на Кримския полуостров.

    Фрагментът е открит от Питър Мур, археолог и магистър от Университета в Йорк, който помагал при разкопките на вилата. Той обяснява, че никога няма да забрави момента, в който го открил и в който осъзнал, че се е натъкнал на нещо специално.

    Илюстраторът Маги Фути била натоварена със задачата да покаже как е изглеждала цялата бутилка.

    Източник: theguardian.com
     

     

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини