От х:

Днес в x:

"Отивайте там, откъдето сте дошли!" - Тръмп в расистки скандал с 4 жени в Конгреса

Американският президент Доналд Тръмп бе обвинен в расизъм след пост в Туитър акаунта си, в който атакува представителки на демократите в Конгреса.

Президентът заяви, че жените „произхождат от страни, чиито правителства за пълна катастрофа“, и ги призовава да се върнат, откъдето са дошли. 

Постът е насочен към четири цветнокожи дами: три от тях са родени и израснали в САЩ, а четвъртата се е преместила, когато е била дете.

Представителите на Републиканската партия останаха без коментар след последвалата вълна от критики.

Подкрепените от Демократическата партия Александрия Окасио-Кортез, Рашида Тлайб, Аяна Прессли и Илхан Омар, която е дошла в САЩ като бежанец на 12-годишна възраст, нарекоха президента „расист“.

Самата Александрия Окасио-Кортез е родена в Бронкс в Ню Йорк, на около 20 километра от болницата на Куинс, в която се е родил Тръмп, пише Би Би Си.

Какво казва Тръмп?

В три поста Тръмп обвинява конгресмените за това, че критикуват със злоба него и страната.

В поста си в Туитър той не посочва поименно кои представителки от Конгреса има предвид, но контекстът на написаното го разкрива. Президентът се обръща към лидера на демократите в Камарата на представителите и неин председател Нанси Пелоси, като казва, че тя ще организира напускането им от страната.

Четирите визирани представителки на Конгреса са смятани за прогресивна група в Демократическата партия, станала известна в медиите като "взвода". Те често се изказват остро срещу президента по имиграционни въпроси. Преди около седмица влязоха в конфликт и с Нанси Пелоси, която обаче след това ги подкрепи в туитовете си.

„Толкова е интересно да се види как "прогресивни" демократически конгресменки, които първоначално са дошли от страни, чиито правителства са пълна и тотална катастрофа - най-лошите, най-корумпираните и неспособни от където и да било по света, злобно казват на народа на Съединените щати - най-великата и най-могъща нация на земята, как да бъде управлявано нашето правителство", написа Тръмп.

"Защо те не се върнат, за да помогнат да се оправят тотално съсипаните и изнемогващи от престъпност места, откъдето са дошли. После могат да се върнат в САЩ и да ни покажат как се прави“, продължава американският президент.

"Тези места силно се нуждаят от вашата помощ, колкото и бързо да заминете, няма да е достатъчно бързо. Сигурен съм, че г-жа Пелоси ще бъде много доволна бързо да уреди безплатно пътуване", допълва той.

Какъв е отговорът?

"Когато Доналд Тръмп казва на четири американски конгресменки да се върнат обратно в родните си страни, той потвърждава, че неговият план "Да направим Америка велика отново" винаги е целял да се направи Америка бяла отново", отвръща Нанси Пелоси.

Една от засегнатите - Рашида Тлайб, поиска импийчмънт на Тръмп. В пост тя посочва, че неговата опасна идеология води до криза и той трябва да бъде отстранен.

"Освен че не приемате Америка, която ни избра, не можете и да приемете, че ние не се страхуваме от вас", писа на свой ред Александрия Окасио-Кортез.

Илхан Омар добавя, че президентът поддържа „белия национализъм“, защото е гневен от факта, че хора като тях служат на Конгреса и се борят срещу неговата програма, която е изпълнена с омраза.

Сред порицалите Тръмп бяха и Елизабет Уорън, Бето О'Рурк, Бърни Сандърс и Джъстин Амаш.

Би Би Си припомнят, че през 2018 година Тръмп казва пред репортери, че не е расист. "Аз не съм расист. Аз съм най-малко расистки насоченият човек, когото някога сте интервюирали ", твърди той тогава. Но мнозина не са съгласни, а президентът е бил обвиняван много пъти в расизъм.

Доналд Тръмп от години разпространява фалшиви твърдения, че бившият президент Барак Обама не е роден в САЩ. Той също така прави редица кампании срещу имигранти от Централна Америка, наричайки ги престъпници и изнасилвачи. През 2018 г. се сблъсква с критики както от демократите, така и от републиканците, след информация, че по време на среща в Белия дом той нарича африканските нации „боклуци“.

Тръмп и неговият баща Фред Тръмп са били съдени от Министерството на правосъдието през 1973 г. за дискриминация срещу афроамериканците при наемане на персонал. Тогава не са признати за виновни.

В края на миналата седмица САЩ предприе поредица от малки по мащаб операции за задържане на семейства без документи, с които започна изпълнението на плана на президента Доналд Тръмп за депортиране на хиляди незаконни имигранти.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини