От х:

Днес в x:

22 °C

Опасна находка в Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват

Останки на камион, открити в Чернобилската зона за изключване в Украйна, може да представляват опасност за живота и здравето на хората. Снимката се появи в неделя във Facebook страницата на от Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват.

"Опасни находки на територията на резервата", написа организацията. Нищо повече не се съобщава за естеството на опасността от обърнатия камион ЗИЛ. Хората веднага предполагат в коментарите, че е източник на радиация, че е горял и е обърнат по време на аварията.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по-рано даде на правителството три месеца, за да приеме мерки за развитие на туристическия потенциал на зоната на изключване в Чернобил.

Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват е мащабна структура, която се учредява на 26 април 2016 г., когато е издаден Указ на президента на Украйна за неговото формиране.

Още 5 години след инцидента в Чернобил учените отбелязват постепенното възпроизводство на животинския и растителния свят. Благоприятни условия за това станали евакуацията на населението и прекратяването на всякаква икономическа дейност. Учените  регистрирали увеличаване на броя на типичните и появата на редки видове флора и фауна. Перспективите за бъдещето изглеждали благоприятни -  очаквало се антропогенните ландшафти бавно да се трансформират в естествените за региона.

След като от аварията изминали 15-20 години, станало ясно, че природата е много по-мощна дори и от толкова ужасен човешки фактор като катастрофата в Чернобил. Територията на няколкостотин хиляди хектара сама по себе си се превърнала в резерват. Там намират подслон и комфортни условия за възпроизвеждане стотици видове, не само типични, но и редки редки животни.

От средата на 2017 г. Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват активно се развива като независима бюджетна институция, в структурата на Държавната агенция за управление на зоната на изключване.

От 2018 г. резерватът активно участва в международни проекти, а научното отделение организира първите научни експедиции за проучване на флората и фауната на територията на зоната на изключване.

Създаден в 30-километровата зона, най-големият резерват в Украйна е основа за изключително важен уникален природен експеримент не само за страната, но и за целия свят.

Според учените в резервата има повече от 400 вида животни, птици и риби, включително такива от Червената книга. Към днешна дата вече са идентифицирани 300 вида, от които 19 са включени в Червената книга на Украйна. Намерени са също 1 228 вида висши растения, от които 61 вида са редки и подлежат на защита.

Основният акцент в изследователската работа е изучаването на редки и типични видове фауна - големи хищници (кафява мечка, рис, вълк) и копитни животни (лосове, елени, сърни), популациите от които са нараснали няколко пъти през последните години. От голям интерес са свободно живеещите от 90-те години коне на Пржевалски. Днес видовият състав на животните на тази територия съответства на естествената фауна на този географски район - Полися.

Чернобилският резерват ще стане важен елемент от "лабораторията на открито", каквато е цялата зона на изключване. Тук ще продължат научните изследвания - екологичен мониторинг на околната среда, инвентаризация на флората и фауната и екосистемите. Ще се разработват научни препоръки за опазване и възпроизводство на редки видове флора и фауна и възстановяване на естествените екосистеми. 

Информационното и образователно въздействие на резервата също не са на последно място с формирането на екологично съзнание и възпитанието на уважение към природата.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 24.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работни проекти ще държат вниманието на някои от вас будно, но наред с тях ще провеждате и личните си срещи. Готовността ви да помогнете на приятел ще ви сближи повече и от това съвместното ви сътрудничество ще продължи. Семейни задачи ще ви накарат да търсите начини за бързото им решаване.
24.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите контакт с нужните ви хора и с общи усилия ще намерите по-лесно решение на вълнуващ ви въпрос. Ще споделяте интересите и вижданията си, без това да ви създава вътрешно напрежение. Ако имате очаквания от интимен характер ви предстоят развития. Други ще работят по приключване на задача, носеща им финансови придобивки.
24.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
24.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Стабилизиране на финансите, успоредно с утвърждаване на професионалния ви авторитет. Такива са приоритетите ви за днес, както и за следващите дни. Това изисква да сте в добра кондиция, на среща с делови партньори ще вземете решения, изпълнението на които няма да ви затрудни. Пътуване, за някои в чужбина.
24.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху важните си задачи. Всяко разпиляване на силите може да доведе до изтощение. Развивайте умението си да организирате, ще ви бъде необходимо. Обърнете внимание на детайлите в дейността си, те са важни. Нямате много време за приключването на неотложна задача.
24.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Имате нужда днес да излезете навън и да се опитате да не мислите за професионални ангажименти. Дайте воля на въображението си и както вие така и околните ще останете доволни от резултата. Можете на помогнете и на свой близък, който също се нуждае от промяна. Имате смелост за да сложите край на нещо, което не ви удовлетворява.
24.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Възстановявате си сума, която неотдавна сте загубили поради куриозно недоразумение. Материалното ви състояние се стабилизира и в близките дни можете да разчитате на допълнителни доходи. За някои от вас денят бележи началото на нов много успешен период в професионален план. Започвате работа по проект, който ви дава чудесна възможност да разгърнете потенциала си.
24.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Делничното напрежение ще ви накара да потърсите по-спокойно място за изтерзаната си душа. Ще съберете мисли и сили, с които да продължите напред, но преди това направете нещо специално, от което се нуждаете сега. То ще ви позволи да осъзнаете силните и слабите си страни.
24.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате нужда от развлечения и този ден най-добре ще отговори на намеренията ви. Заобиколени сте от приятни хора, сред които се чувствате настина добре. Твърде емоционални сте и това може да стане причина за нежелани ситуации, но едва ли ще е нещо сериозно. Обърнете повече внимание на предпочитанията на постоянния си партньор, които не е добре да пренебрегвате.
24.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Внимателно планирате всяка своя стъпка и в резултат днес ще постигнете част от нещата, към които уверено се стремите. При вас няма нищо случайно и партньорите ви оценяват този факт. Постарайте се да спазите всички уговорки, които правите, тъй като от това зависи и бъдещото добро отношение към личността ви. Постигате целта си и в интимен план.
24.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще има какво да споделяте и да ви прави доволни, предстоящите развития ще бъдат във ваша полза и в края на деня ще се чувствате в отлична форма. Различното поведение изостря чувствителността ви, но ще си останете уравновесени и прагматични. Пътуванията не са най-подходящи днес, но ако са наложителни, не приспивайте бдителността си.
24.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-търпеливи към хора и неща, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание може да постигнете повече, в противен случай ще си навлечете нечии гняв. Приятел ще ви предложи нещо, което ще ви поласкае, но и затрудни. Изяснете си до колко са искрени чувствата му към вас.
24.08.2019
Последни новини