От х:

Днес в x:

Как да защитим сърцето си?

Специалисти от университета Дюк в Северна Каролина установиха, че ако ежедневният калориен прием се намали с около 300 калории, се подобрява функционирането на сърцето и се намалява рискът от сърдечносъдови болести, съобщи сайтът MedicalXpress.
 
Изследването обхванало 218 здрави участници под 50-годишна възраст. През първия месец от изследването доброволците се хранели 3 пъти дневно. Това позволило калорийният им прием да се намали с една четвърт. При това те избрали един от 6 хранителни режима, изхождайки от културните си предпочитания и потребностите си.
 
След това на участниците било предложено да се придържат две години към въпросния хранителен режим. Те ограничили приема на калории със средно 12%.
 
Резултатите показали, че участниците намалили телесното си тегло с около 10%, като отслабването било до голяма степен свързано с намаляване на мастната тъкан.
 
Освен това бил намален броят на биомаркерите, свързани с риск от метаболитни заболявания и хронични възпаления, допринасящи за развитие на рак, сърдечносъдови болести и намаляване на когнитивните функции.
 
По мнението на учените, дори хората със здравословно телесно тегло или с няколко килограма излишно тегло могат по този начин да нормализират кръвното си налягане, нивото си на холестерола и кръвната захар.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини