От х:

Днес в x:

Спорт, култура и технически умения отварят прозорчета към света в Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии в Хасково

    Екипната работа и всеотдайността, неформалното общуване извън класните стаи. Това са основите на успешния проект, който приключи в Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии “Н.Й.Вапцаров“ в Хасково през изминалата година.

    Проектът „Моето училище-моят старт за успех“, финансиран от ЦОИДУЕМ-София, е реализиран в 12 дейности в различни сфери. В тях са участвали 230 ученици, разпределени в 14 клуба по интереси. В две от дейностите „Група за родителска подкрепа“ и „Клуб на родителите доброволци“, с ръководител Лидия Маджарова, са се включили и 16 родители на ученици от Професионалната гимназия. Те са имали право да влизат в реални часове, а идеята е била да усетят атмосферата в училище и да подкрепят децата си, да участват в процесите на стимулиране за тяхното присъствие в клас.

    „Въпреки, че повечето от дейностите бяха извън пределите на класните стаи и училищния двор, основните цели на този проект са всъщност да мотивираме и задържим децата в училище, да им покажем, че да се учи е и интересно“, посочи директорът на Професионалната гимназия Донка Станчева.

    Два спорта са застъпени в дейността „Спортът ни развива“-волейбол и ръгби.

    „Децата са отворени за дейности извън интернет пространството, в което всъщност прекарват днес по-голямата част от ежедневието си, затова идеите, заложени в различните групи по проекта, са свързани повече с посещения, обиколки, обходи-дейности, които са навън. Така младите хора виждат, че светът е шарен и той-реалният свят е по-красив, по-любопитен и предизвикателен от виртуалния.“, споделят ръководителите на клубовете. Затова и след всяка екскурзия, или след похода до връх Аида, например, при който участниците от клуб „Екодоброволци“ са влезли в ролята на „зелени“ патрули и са почистили отпадъците по пътя си, най-често задаваният въпрос бил: Кога е следващото пътуване?

    Осъществените дейности от клубовете: „Аз, предприемачът“, с ръководител Валентина Кисьова, „Заедно във времето“, с ръководител Павлина Делчева, “Запознаване с транспортната техника в различни сфери“ и по „Биоземеделие“, с ръководител инж. Венета Иванова, са потопили децата в реалните професии. Много силни впечатленията са събрани при посещенията във винарски изби-за ръчно правене на бутиково вино и на една от най-големите винарни в региона, откъдето всяка година излизат тонове еликсир на световно ниво. От емоциите при престоя в туристически дестинации с културно-исторически паметници в Хасковски регион и страната, от разгледаните музей в различни градове. От посещението по идея на инж. Стоян Нешев във военното поделение в Хасково, където учениците са имали възможност не само да чуят повече за устройството на военните автомобили и техника, но и да пробват мерника си. А всичко видяно е дало на гимназистите идеи за бъдещо им развитие като професионалисти.

    Много от тях след това са проявили интерес към войнишката професия, други пък са излезли с предложения за развиване на туризма в посетените от тях места.

    В проекта „Ще ти разкажа за себе си“, ръководен от Ренета Станчева, учениците от ПГТАТ са се срещнали с предприемачи, сред тях и успели в бизнеса си хора, завършили тяхната гимназия.

    Клуб "Здраве и забавление", ръководен от Мария Мариновска, тийнейджърите са прекарали часове на открито, участвайки в модулите на принципа “здрав дух в здраво тяло“.

    В една от инициативите в клуб „Екодоброволци“, с ръководител Павлина Зафирова пък неочаквано за всички е имало дори и спор как да бъдат разпределени мотиките и лопатите при засаждането на рози в училищния двор. Учениците са изработили и хранилки за птици от отпадъчни материали, а в училището са маркирали и поставили кошове за разделно събиране на боклука.

    Една от най-атрактивните дейности, развити по проекта, безспорно е клубът по „Електрокартинг“. Преподавателите в него инж. Ангел Проданов и инж. Атанас Атанасов и ученици от различни специалности и възраст разработиха електрическия карт.

    С началото на новия учебен период обаче разработката ще бъде подобрявана.

    Работата в клуба се радва на толкова голям интерес и от ученици от други училища, че се обмисля идеята той да стане с отворен прием не само за гимназисти от Професионалната гимназия по транспорт и аграрни технологии.

    „Успехите ни през тази година се дължат на екипната работа. Всеки от ръководителите на групите и останалите колеги участваше с удоволствие, всеки помагаше със своите компетентности. И това е бъдещето за развитие на едно училище-прилагането на иновативните методи за учене. Стараем се да отговаряме в синхрон с изискванията на обществото за обучени млади хора, на търсенето на специалисти от страна на бизнеса.“, коментира координаторът по проекта Красимира Дамянова.

    Краят на проекта е повече от красив. За приключването му инж. Венета Иванова и учениците й от клуба по биоземеделие са подредили уникалната изложба от ръчно изработени макети „Фермата“.

    За предстоящата учебна година, за която вече тече приемът, гимназията предлага и уникалната за областта нова професия в специалността „Електромобили“.

    А със спечеления проект по Програма Еразъм+ през лятото на 2020 г. година младите автотранспортни техници ще минат практика в сервизи в Португалия.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Последни новини