От х:

Днес в x:

14 °C

Властта пак се разтресе заради партийните субсидии

Депутатите на ГЕРБ остават зад позицията си за намаляване на партийната субсидия на 1 лев. Това стана ясно след среща между "Обединени патриоти" и управляващата партия.

Ще подкрепим промените в Закона за държавния бюджет във варианта, който беше внесен от Министерския съвет и субсидията трябва да остане 1 лев на глас, обяви на брифинг Даниела Дариткова. С коалиционните партньори поехме ангажимент след това да продължим разговора за това как може да бъде ревизиран Законът за политическите партии, така че да се търсят решения, които те смятат за по-рационални по отношение на финансирането на политическите партии, допълни тя.

Не трябва да правим крачка назад със субсидията от 1 лев, да се търсят други варианти означава, че бягаме от това, което хората искат, обяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров.

На срещата са присъствали депутати от НФСБ и ВМРО и те не споделяли позицията на атакистите и герберите. Ние, депутатите от "Атака" сме също на мнение, че субсидията трябва да остане 1 лев, поясни Сидеров. Хората му нямало да направят крачка назад. Освен това изтъкна като аргумент и резултата от референдума. Харесва ни, не ни харесва, това е гласът на българина, отсече той.

Очаквано партньорът му в ОП Валери Симеонов не бе особено доволен. Показали сме на първо гласуване, че искаме намаляване на субсидията, заяви и лидерът на НФСБ. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, както и финансовият министър и Томислав Дончев казали друго.

Който се отмята да си понесе отговорността за това, отсече Симеонов. Не зная кой управлява ГЕРБ и на кого да вярваме, сподели още той. Лидерът иска категорична позиция от герберите. Не трябвало да се ликвидира многопартийната система. Нямало смисъл от консултациите с другите партии след смяната на позицията на ГЕРБ.

Нашата позиция е ясна, лаконичен бе червеният депутат Александър Симов. Не са ни канили на консултации, затова няма да коментирам, подчерта той.

Тепърва ще има предложения от политическите партии за финансирането на политическата система и да се намери най-оптималният вариант, коментира воеводата Юлиан Ангелов. По думите му второто четене на Закона за бюджета "и да идва или да не идва", не означава, че не могат да се водят разговори и да се промени Законът за политическите партии.

Трябва да се търсят варианти, които да направят така, че политическите партии в България да бъдат независими от външни фактори, категоричен бе той. Нямало конкретни неща като разговори и съгласие. Според него до края на месеца може да има конкретни предложения от различни политически партии за това по какъв начин да бъде решен проблемът с подпомагането на политическите партии.

"В скоро време в дневния ред ще влезе предложението на Министерския съвет за 1 лев. След това може би ще се търсят вариантите спрямо вижданията на политическите партии, да има широко обществено обсъждане за това по какъв начин и как партиите да могат да съществуват реално", допълни Юлиан Ангелов. Той припомни, че ВМРО, НФСБ и "Атака" са подкрепили предложението за намаляване на субсидията на първо четене. Ние сме подкрепили философията на закона от гледна точка на това, че считаме, че трябва да бъде намалена партийната субсидия, но сме против това партиите да бъдат зависими от бизнеса в България или да бъдат зависими от чужди фактори извън държавата, каза още депутатът от ВМРО. Имало хиляди варианти, по които може да се подпомагат партиите. Не е казано, че трябва да става изцяло финансово, изтъкна депутатът.

Очаква се размерът на партийната субсидия да бъде гласуван в пленарната зала на второ четене до края на тази седмица или най-късно в началото на следващата.

Скандалът с партийните субсидии дотук

След дебати в пленарна зала на 12 юни предложението партийната субсидия на партиите да стане 1 лв. мина на първо четене със 117 гласа "за" и 90 против.

Информацията за нарушенията бе подадена на 20 май 2019 г., в предаването "Шоуто на Слави" по bTV.

Партийната субсидия е трябвало да бъде 32 128 844 лв., но вместо това в бюджета е предвидена и реално изплатена субсидия от 38 684 384 лв. Това е с 6 519 540 лв. повече, информират от екипа шоуто.

Слави Трифинов написа във "фейсбук" профила си, че Борисов се опитва да спаси Владислав Горанов и да удържи народния гняв с предложението партийната субсидия да стане 1 лв.

На 4 юни стана ясно, че министърът на финансите Владислав Горанов има 30-дневен срок, за да поправи неправомерно по-високите субсидии, които са получили политическите партии.

Върховна административна прокуратура, която провери изнесената информация в Шоуто на Слави", че партиите всъщност са получили не 11 на глас, а над 13 лв. и че методиката на изчисляване на субсидиите, всъщност противоречи на закона. Шоуто на Слави се позова на получена от МФ информация, но главният прокурор Сотир Цацаров веднага се самосезира и разпореди проверка.

Проверката на ВАП води до извода, че на петте политически партии и коалиции - ГЕРБ, БСП за България, Обединени патриоти, ДПС и "Воля" - неправилно са изплатени суми и в нарушение на разпоредбите на чл. 25, чл. 26 и чл. 27 от Закона за политическите партии /ЗПП/. От БСП обявиха, че са готови да върнат надвзетото, но отхвърлиха всякакви други въпроси. БСП поискаха и оставката на министър Горанов.

БСП поканиха ръководствата на групите на ГЕРБ, ОП и ДПС в парламента за разговори, свързани с предстоящата промяна в размера на годишната държавна субсидия за политическите партии.

От ГЕРБ обаче заявиха, че нямало за какво да приказват със социалистите за субсидиите.

На 18 юни БСП трябваше да проведе дискусия за партийните субсидии с Обединените патриоти. Представителите на патриотите обаче не се явиха в Народното събрание. В отсъствието им те видяха принизяване на парламентарната пред изпълнителната власт.

Омбудсманът Мая Манолова пък заплаши, че ако проектът мине, мигновено ще сезира Конституционния съд за нарушаване на демократичните устои и политическия плурализъм.

От своя страна лидерът на НФСБ Валери Симеонов съобщи, че заедно с ВМРО са направили равносметка и са преценили, че решението трябва да се отложи, докато се направи консултация с всички политически сили.

По-късно премиерът обяви, че ще свика коалиционен съвет за партийните субсидии. На него бе решено, че ще се търси общо мнение.

ДПС предложиха да падне тавана на даренията за партиите и финансиране по американски модел. От НФСБ заподозряха, че ГЕРБ и ДПС са се сближили. Според Валери Симеонов има опасност американския модел да стане "африкански".

По-късно стана ясно, че ГЕРБ са склонни на дебат, ако предложението за 1 лев партийна субсидия не събере достатъчна подкрепа.

Междувременно бяха обявени надвзетите суми и условията за връщането им. В хода на еднолевовата сага ДПС отначало се обяви за нулева субсидия, след това се отметна и застана зад запазването на съществуващия размер 11 лв. на действителен глас в парламентарни избори.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ен
    ЕНДЕЛКО -ПЪРДЕЛКО
    3 0
    14:54, 3 юли 2019
    Абе както и да гледаш откъдето и да ги гледаш депутатите и вождовете им ------ АБДАЛИ от класа
Последни новини