От х:

Днес в x:

Защо легендарният дизайнер Джони Айв напуска Apple

Оттеглянето на главния дизайнер на Apple Джони Айв в края на миналата седмица определено бе изненадващо за мнозина.

Айв е един от хората, които в началото на 90-те години положиха основите на възхода на компанията. Беше и един от най-доверените хора на покойния Стив Джобс.

През последните години Apple загуби цял набор от важни за компанията и бизнеса й хора, като оттеглянето на Айв бе просто черешката на тортата.

Оказва се, че напускането на дизайнера далеч не е случайно или изцяло продиктувано от желанието му да започне собствен бизнес.

През последните няколко дни Wall Street Journal и Bloomberg публикуваха цял куп статии, които разкриват, че Айв и настоящият шеф на Apple Тим Кук са имали сериозни неразбирателства по ключови въпроси.

Айв доста време е роптал срещу това, че Кук е насочил стратегията и ресурсите на компанията към развитието на операционните процеси за сметка на дизайна на продуктите, пише WSJ.

Безспорен за мнозина факт е, че през последните няколко години дизайнът на новите джаджи на Apple далеч не е толкова впечатляващ и иновативен, колкото бе преди време.

Айв е искал да продължи завета на Джобс, който винаги е акцентирал върху атрактивния дизайн, служещ за отличаване на марката от масата на пазара, но плановете на Кук са били различни.

Оказва се дори, че Кук е бил толкова незаинтересован към дизайна на продуктите, че е виждал някои нови модели iPhone чак след официалното им представяне.

Въпреки всичко, според данни на WSJ, новата компания на Айв, която се казва LoveFrom, ще работи в тясно сътрудничество с гиганта от Купертино по проекти, струващи "милиони долари".

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини