От х:

Днес в x:

Tърновец получи 6 акта за неправилно паркиране в Швеция без да е напускал България

Великотърновецът Райко Райков получи шест акта за неправилно паркиране в Швеция без изобщо да е напускал България. Наложените глоби са за автомобил, който продал преди няколко години на мъж от село Петко Каравелово. Нарушенията са общо шест, всяко от които е в размер на 400 шведски крони или по 76,31 лв., съобщи "Янтра днес".

Райков остава шокиран, тъй като при сделката за колата спазва всички изисквания от своя страна и дори предоставя договора за покупко-продажба в КАТ – Велико Търново. Оказва се, че името му не е заличено като собственик, а това на купувача е добавено като втори собственик на автомобила. В същото време няма информация колата да е напускала пределите на България и съмненията са, че вероятно номерата са свалени и са сложени на друг автомобил.

Търновецът се притеснява да не бъде осъден за нещо, което не е извършил. Затова подава жалба в Районната прокуратура във Велико Търново и до фирмата, от която получава известие за глобите.

По думите на Райков, всички нарушения са извършени през юни и юли 2018 г., а продажбата на лекия автомобил “Фолксваген Джета” става на 13.08.2013 г. Сделката е изповядана при нотариус Диана Раднева, а договорът от продажбата е представен още същия ден в “Местни данъци и такси”, а на следващия ден и в КАТ, където получава входящ номер и е приет по надлежния ред. Тогава мъжът дори не е подозирал, че може да бъде изненадан по подобен начин.

Получаването на актовете обаче го карат да направи собствена проверка. И установява, че до 2017 г. е плащана застраховка “Гражданска отговорност”, след което превозното средство изчезва и на практика е дерегистрирано служебно от КАТ. В същото време нарушенията са от лятото на 2018 г. зад граница, макар да няма данни автомобилът да е напускал страната. От април, когато подава жалбата в прокуратурата, Райко Райков все още няма отговор по казуса.

“След като договорът е входиран в КАТ, най-вероятно новият собственик не е регистрирал колата на свое име. Не мога да коментирам случая, тъй като не съм запознат с детайлите, но ще предоставим всички документи по регистрацията на прокуратурата”, заяви гл. инспектор Атанас Атанасов, началник на “Пътна полиция” – Велико Търново.

“Надявам се прокуратурата да изясни случая и кой не си е свършил задълженията по заличаване на името ми от регистрацията на посочения автомобил, защото не изключвам възможността съдът в Швеция да ме осъди, без да съм виновен”, не крие притесненията си Райков. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини