От х:

Днес в x:

24 °C

Изкуствен интелект създаде 3D реплика на нашата Вселена. Работи, но никой няма идея как

.Първата по рода си симулация на изкуствен интелект на Вселената изглежда работи като истинската и е почти толкова загадъчна.

Изследователите съобщават за новата симулация в Proceedings of the National Academy of Sciences. Целта била да се създаде виртуална версия на космоса, за да се симулират различни условия за началото на Вселената, но учените се надяват да изучат и собствената си симулация, за да разберат защо работи толкова добре.

"Това е като да обучиш софтуер да разпознава изображения с много снимки на котки и кучета, но след това да е в състояние да разпознава слоновете", коментира съавторът на изследването Шърли Хо, теоретичен астрофизик в Центъра за изчислителна астрофизика в Ню Йорк. "Никой не знае как го прави и това е голяма загадка, която трябва да бъде решена"

Симулиране на Вселената
Като се има предвид огромната възраст и размер на Вселената, разбирането за нейното образуване е трудна задача. Един от инструментите в астрофизичния инструментариум е компютърното моделиране. Традиционните модели изискват много изчислителна мощност и време, тъй като  може да се наложи астрофизиците да пуснат хиляди симулации, променяйки различни параметри, за да определят кой е най-вероятният сценарий в реалния свят.

Хо и колеги създават дълбока невронна мрежа, за да ускорят процеса. Този невронна мрежа, наречена Deep Density Displacement Model или D ^ 3M, е предназначена да разпознава общите характеристики в данните и да "се учи" с времето как да манипулира тези данни. В случая с D ^ 3M, изследователите въвели 8000 симулации от високоточен традиционен компютърен модел на Вселената. След като D ^ 3M научил как работят тези симулации, изследователите въвели съвсем нова, никога невиждана симулация на виртуална Вселена с форма на куб със страна 600 милиона светлинни години. (Истинската наблюдавана Вселена е около 93 милиарда светлинни години.)

Невронната мрежа успява да изпълни симулации в тази нова вселена, точно както в набора от 8000 симулации, използвани за обучението. Симулациите били фокусирани върху ролята на гравитацията във формирането на Вселената. Това, което е изненадващо, казва Хо, е, че когато изследователите променят съвсем нови параметри, като количеството тъмна материя във виртуалната вселена, D ^ 3M продължил да се справя със симулациите, въпреки че никога не е бил обучаван как да се справя с вариации на тъмната материя.

Компютри и космология
Тази способност на D ^ 3M е загадка, каза Хо, и прави интригуващата симулация както за дигиталната наука, така и за космологията.

"Можем да бъдем интересен експериментален полигон за машинно обучение, за да се разбере защо този модел екстраполира толкова добре, защо екстраполира към слонове, вместо просто да разпознава котки и кучета", казва тя, цитирана от LiveScience. "Това е двупосочна улица между науката и дълбокото обучение."

Моделът може също така да спести време на изследователите, които се интересуват от произхода на Вселената. Новата невронна мрежа може да завърши симулации за 30 милисекунди, в сравнение с няколко минути при най-бързия метод за симулация с изкуствен интелект. Мрежата също така има процент на грешки от 2,8% в сравнение с 9,3% за съществуващия най-бърз модел. (Тези проценти на грешки се сравнени със златния стандарт за точност, модел, който отнема стотици часа за всяка симулация.)

Изследователите сега планират да променят други параметри в новата невронна мрежа, като изследват как фактори като хидродинамиката или движението на флуиди и газове може да са оформили образуването на Вселената.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Справяйки се с текущ проблем, не решавате нещата си веднъж за винаги. Нужно е време и го съзнавате, за това ще запазите спокойствие и ще продължите работата си. Ще откриете чувствата си към някого, с когото ви свързват общи интереси и с това ще ускорите развитието на връзката си.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят ви ще е ползотворен и приятен. Наистина се преуморявате с работа, но пък си заслужава. Ще бъдете оценени и скоро ще имате предложения за промяна на работното място. Финансовите приходи ще са добри, а и се радвате на доверието на хората към вас. Изненадайте близките си с нещо интересно.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате твърде много работа и малко време, за да се занимавате с въпросите, несвързани с работата ви. Подхождате недостатъчно сериозно към определени въпроси, което впоследствие може да се окаже пречка за вас. Вслушвайте се повече в съветите на хората, с които работите, особено на по-опитните от тях. Срещате се с интересни хора, които ще обогатят познанията ви.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
На юристите и работещите в правната сфера им предстоят успешни изяви. С действията си ще помогнете на някого да възвърне вярата си в себе си, както и да подобри социалното си положение. Ще ви вълнуват преживяванията с някой, с когото имате връзка. Бъдете честни в отношенията си, в противен случай очаквайте сътресения.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Някои от вас днес ще се откажат от свое намерение, въпреки че рискуват с това да заслужат много учудени погледи от околните. Просто сами осъзнавате възможностите си за момента и е похвално че не позволявате на ентусиазма се да измести реализма. Опитайте се да отделите повече време за любимия човек, дори да ви се наложи да пренебрегнете професионален ангажименти.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успехи очакват онези от вас, които се занимават с търговски дела. Реализирате печалби, които отдавна очаквате. Спокойно можете да помислите за инвестиции в близко бъдеще. Сътрудниците ви ще останат доволни от вас, вие също има от какво да бъдете доволни в общата ви работа. Изисквате прекалено много от човека до себе си и това може да го обърка.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Упоритостта в работата ви ще дава своите резултати. Ще се радвате на заслужено признание и материални придобивки. Няма да ви липсва настроението, независимо от поведението на околните. Бъдете толерантни към човек от обкръжението ви, който има свои проблеми и не присъства край вас.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не си създавайте излишни неприятности, като се задълбочавате в проблем, не заслужаващ толкова внимание. Ако работите в екип ще увеличите ефективността на работата си и ще останете всички доволни. Ще се радвате на приятна изненада от страна на близък човек, с когото не сте се срещали от дълго време.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Действайте разумно и обмислено, не бъдете прибързани и импулсивни. Задачите на работното място изискват добра организация и дисциплина. Ще получите помощ от малко познати за вас хора и това ще укрепи вярата ви в доброто.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви спокоен ден и разтоварване от напрегнатата ви работа в последно време. Имате с какво да се похвалите и в личната сфера. Възможно е да продължите да си сътрудничите с хората, с които сте работили досега, от което само можете да спечелите. Вечерта ви очаква особено приятна среща.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ентусиазирани и с настроение ще работите за собствения си просперитет. Предприемчивият ви дух няма да срещне прегради, те сами ще отстъпят пред него. Ще впечатлявате и ще привличате много хора за делото си. Ако ви остане време не пропускайте занимания със спорт и разходки.
19.09.2019
Последни новини