От х:

Днес в x:

5 °C

Изкуствен интелект създаде 3D реплика на нашата Вселена. Работи, но никой няма идея как

.Първата по рода си симулация на изкуствен интелект на Вселената изглежда работи като истинската и е почти толкова загадъчна.

Изследователите съобщават за новата симулация в Proceedings of the National Academy of Sciences. Целта била да се създаде виртуална версия на космоса, за да се симулират различни условия за началото на Вселената, но учените се надяват да изучат и собствената си симулация, за да разберат защо работи толкова добре.

"Това е като да обучиш софтуер да разпознава изображения с много снимки на котки и кучета, но след това да е в състояние да разпознава слоновете", коментира съавторът на изследването Шърли Хо, теоретичен астрофизик в Центъра за изчислителна астрофизика в Ню Йорк. "Никой не знае как го прави и това е голяма загадка, която трябва да бъде решена"

Симулиране на Вселената
Като се има предвид огромната възраст и размер на Вселената, разбирането за нейното образуване е трудна задача. Един от инструментите в астрофизичния инструментариум е компютърното моделиране. Традиционните модели изискват много изчислителна мощност и време, тъй като  може да се наложи астрофизиците да пуснат хиляди симулации, променяйки различни параметри, за да определят кой е най-вероятният сценарий в реалния свят.

Хо и колеги създават дълбока невронна мрежа, за да ускорят процеса. Този невронна мрежа, наречена Deep Density Displacement Model или D ^ 3M, е предназначена да разпознава общите характеристики в данните и да "се учи" с времето как да манипулира тези данни. В случая с D ^ 3M, изследователите въвели 8000 симулации от високоточен традиционен компютърен модел на Вселената. След като D ^ 3M научил как работят тези симулации, изследователите въвели съвсем нова, никога невиждана симулация на виртуална Вселена с форма на куб със страна 600 милиона светлинни години. (Истинската наблюдавана Вселена е около 93 милиарда светлинни години.)

Невронната мрежа успява да изпълни симулации в тази нова вселена, точно както в набора от 8000 симулации, използвани за обучението. Симулациите били фокусирани върху ролята на гравитацията във формирането на Вселената. Това, което е изненадващо, казва Хо, е, че когато изследователите променят съвсем нови параметри, като количеството тъмна материя във виртуалната вселена, D ^ 3M продължил да се справя със симулациите, въпреки че никога не е бил обучаван как да се справя с вариации на тъмната материя.

Компютри и космология
Тази способност на D ^ 3M е загадка, каза Хо, и прави интригуващата симулация както за дигиталната наука, така и за космологията.

"Можем да бъдем интересен експериментален полигон за машинно обучение, за да се разбере защо този модел екстраполира толкова добре, защо екстраполира към слонове, вместо просто да разпознава котки и кучета", казва тя, цитирана от LiveScience. "Това е двупосочна улица между науката и дълбокото обучение."

Моделът може също така да спести време на изследователите, които се интересуват от произхода на Вселената. Новата невронна мрежа може да завърши симулации за 30 милисекунди, в сравнение с няколко минути при най-бързия метод за симулация с изкуствен интелект. Мрежата също така има процент на грешки от 2,8% в сравнение с 9,3% за съществуващия най-бърз модел. (Тези проценти на грешки се сравнени със златния стандарт за точност, модел, който отнема стотици часа за всяка симулация.)

Изследователите сега планират да променят други параметри в новата невронна мрежа, като изследват как фактори като хидродинамиката или движението на флуиди и газове може да са оформили образуването на Вселената.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Уверени в правотата на мислите си, ще поставите условие пред онези, с които работите за конкретни изпълнения и обвързаности, които ще променят резултатите ви, но в положителна посока. По този начин ще продължите спокойно напред, със защитени интереси и добре свършена работа.
27 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешните ви ангажименти ще ви срещнат с нови и интересни хора. Ако дейността, с която се занимавате е в сферата на услугите, изгледите за успех нарастват значително. Трудно ви е да откажете помощ на ваш близък, колкото и да сте затрупани с работа. Успявате да постигнете желаното при преговори, които отдавна водите.
27 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Трудностите ви не са непреодолими, но ще ги решите по-леко, ако потърсите съдействие. Вървите в правилната насока, нужно е още време и търпение. Станете по-дружелюбни към онези, които ви помагат и ви се възхищават. Не си давате сметка, че без тяхната енергия не бихте стигнали до там, където сте.
27 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Имате енергия, но не пренебрегвайте прекалената си натовареност. Работата ще ви погълне и това няма да се хареса особено на интимният ви партньор. Изяснете чувствата си, споделяйте повече време заедно. Финансова договореност ще повиши доходите ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Сблъсквайки се с професионални и финансови проблеми, ще търсите начини за решаването им. Затрудненията ще ви мотивират да се мобилизирате и в тази връзка ще покажете не проявени до сега достойнствата на характера си. Избягвайте конфликтите, за да не разпилеете енергията си напразно.
27 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразрешени служебни въпроси ще ви подтикнат да изразите по-ясно позицията си и да приключите с тях. Аргументирано ще защитите идеята си за промяна в организацията на работното място или общият ви бизнес. Не пренебрегвайте мнението на колегите си и не се дистанцирайте, за да вървят по-гладко нещата ви.
27 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ще ви спори и ще ви носи удоволствие. С пораснали финансови възможности ще се погрижите и за развлеченията на близките си. Имате добър тонус, но нещо дълбоко в душата ви кара да тъгувате. Бъдете искрени пред себе си и дайте предимство на скритите си желания. Удовлетворявайки ги ще се почувствате щастливи.
27 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Емоционални пристрастия ще ви тласнат към човек, който меко казано не ви заслужава. Не позволявайте на чувствата да замъглят разума ви и бъдете прагматични. Имайки адекватно поведение към случващото се наоколо, ще получите предимство в предстоящи събития. Ако от вас се очаква отговор – на бързайте, помислете.
27 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Делата, които сте планирали да се осъществят бързо, ще се забавят не по ваша вина. Оставете настрана вълненията на колега, който се опитва да ви натоварва с проблемите си. Едва ли можете да му помогнете, а и по-скоро той ще ви попречи да свършите част от своите намерения.
27 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Текущи проблеми ще ви поставят в условия да избирате една или друга възможност за решаването им. Пряката ви заетост също ще ви ангажира и по-малко време ще ви остава за личен живот. Доверете се на хората край себе си и не търсете причини да разваляте вече договорени условия.
27 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявената инициатива днес ще даде резултати, очакват ви ползотворни срещи и постигане на договорености. Доказване на професионални качества и други придобивки. Развитията в личния ви живот ще продължат и занапред, въпреки, че някои от вас не мислят така. Не са изключени здравословни неразположения, вземете мерки.
27 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Дългоочаквано събитие ще ви донесе много настроение и радостни вълнения. Възползвайте се от благоприятната обстановка, притесненията ви ще отпаднат и ще покажете най-доброто. В личен план ще си задавате много въпроси, за цената на успеха, за любовта и други не по-малко важни неща за вас.
27 яну 2020
Последни новини