От х:

Днес в x:

ДАНС гони дъщерни фирми на офшорки. Преглед на печата

24 часа

Нова червена зона за паркиране в София

Нова, червена, зона за паркиране в идеалния център на София и двойно поскъпване на сегашната синя зона. Това са част от мерките, заложени в плана за устойчива градска мобилност, който днес Столичният общински съвет трябва да гласува.

Стратегическият документ е с хоризонт до 2035 г. Целта е да се намалят пътуванията с лични коли, да се ползва градски транспорт, велосипед или да се ходи пеша.

Според плана до 2025 г. трябва да се обособи нова, червена, зона за паркиране от бул. "В. Левски" през бул. "Ал. Дондуков" до бул. "Витоша", оттам през ул. "Алабин" и по ул. "Граф Игнатиев" - обратно до "В. Левски". Там ще може да се спира само до 1 час, паркирането ще е най-скъпо, но не е ясно колко.

Сред мерките е и поскъпване на цената за паркиране в синята зона с 50%, тоест по 3 лв. на час. Планира се тя да се разшири за сметка на сегашната зелена зона, а тя от своя страна също да обхване нови територии. Разширяването на синята зона ще е към Докторската градина и по улиците северно от "Дондуков".

Труд

ДАНС гони дъщерни фирми на офшорки

При наличието на риск за изпиране на пари или финансиране на тероризъм ДАНС ще има право да отказва създаването в страната на дъщерни предприятия и клонове на фирми от страни, които не прилагат стандартните за ЕС мерки срещу прането на пари. Това се отнася за фирми от редица офшорни зони. Промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари се правят, за да отговорим на изискванията на ЕС и вчера бяха приети от Министерски съвет.

Контролът над плащанията и бизнес делата на чужденци ще бъде затегнат, ако те са от страни, които не прилагат стандартните за ЕС мерки срещу финансирането на тероризма и прането на пари. При установяване на делови отношения с граждани и фирми от такива страни първото плащане ще трябва да се извърши през сметка на името на клиента в банка, която прилага мерките на ЕС срещу изпирането на пари.

Монитор

КЗК: Свалени и неработещи радиатори аут от сградната инсталация

KЗК препоръча свалените и неработещите радиатори в топлофицираните кооперации да се извадят от сметките за сградната инсталация. Това е записано в становище от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) във връзка с предлаганите изменения и допълнения на Наредбата за топлоснабдяването, пусната за обществено обсъждане от министерството на енергетиката.

Според регулатора изваждането на мощността на отоплителните уреди с нулево потребление (свалени и неизползвани) от сумата на инсталираната мощност на всички уреди във формулата за изчисляване на топлинната енергия за сградна инсталация ще подобри точността на този изчислителен метод.

Стандарт

"Галъп": Всеки втори не харесва демокрацията

76% от хората по света се съгласяват с твърдението, че демокрацията може да има недостатъци, но е най-добрата форма на управление. У нас също има мнозинство в подкрепа на това твърдение, но по-малко - 52%. Така в България, в третото десетилетие след началото на демократичните промени, отношението към демокрацията остава по-скоро положително, но в по-ниска степен спрямо света.

В рамките на десетилетие степента на приемане на демокрацията по света като че ли леко спада - мнозинството, което приема, че това е най-добрата форма на управление, е разколебано от 79% на 76%. В България има сходни белези - от 60%, съгласните спадат за десетилетие до 52%.

Сега

Иванчева: ТВ кадри показват, че следователка ни е подхвърлила парите

"Сготвени сме. Ние сме напълно невинни и това вече ще може да го докажем благодарение на кадрите, които медиите направихте по време на това шокиращо задържане. Едва сега успяхме да ги разгледаме."

Това заявиха отстраненият кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова, когато дойдоха в от Специализирания наказателен съд, за да участват в разпределението на състава, който ще гледа обжалването на присъдата им на втора инстанция, предаде БГНЕС. На първа инстанция Иванчева беше осъдена на 20 години лишаване от свобода, а Петрова - на 15 години.

Капитал дейли

Разнобой сред управляващите за ремонта на Су-25

Поредната странна интрига зрее в редовете на управляващата коалиция, този път по повод една от многомилионните поръчки за поддръжка на военната техника на армията. Министерство на отбраната опроверга днес твърдението на председателя на парламента Цвета Караянчева, че руски специалисти ще ремонтират у нас щурмовите ни самолети Су-25. От ведомството на Красимир Каракачанов изненадващо обявиха, че плановете машини да се поправят в Беларус в проект на стойност близо 100 млн. лв. с ДДС не са променяни.

"Сключеният договор с ОАО "АРЗ 558" за ремонт на Су-25 от състава на Българските ВВС е в сила... За започване на ремонтните дейности е необходимо авансово плащане от Българската страна, за което процедурата е в ход", коментираха от министерство на отбраната (МО) в отговор на въпрос на "Капитал". От ведомството добавят, че не знаят да са водени разговори с Русия да поеме поръчката, ако договора с Беларус се провали. "Самолетите Су-25 ще бъдат ремонтирани в България в завода "Авионамс" и страната ни отправя покана към Русия в ускорени срокове руски инженери и специалисти да се включат в дейностите по ремонта", се твърдеше само ден по-рано в официалното съобщение на Цвета Караянчева след завръщането й от Русия и разговора й с външния министър на страната Сергей Лавров.

Дума

МОН налага политическа цензура в училище

Трима души - Христо Христов и проф. Евелина Келбечева от фондация "Истина и памет", както и сподвижникът им Георги Михайлов, всъщност атакуват новите учебници по история за Х клас за недостатъчно охулване на социалистическия режим. Именно те и широкото им отразяване из медиите доведоха до решението на министър Красимир Вълчев завчера да спре новите учебници. Министърът с писмо е поискал от петте издателства, предложили нови учебници, да ги допълнят с 12 предложени от тримата "идеи", научи ДУМА. В същото време и петте учебника са одобрени от рецензентите, от две комисии в МОН, от учителите по история. Атаката дойде точно преди завършването на конкурса и подписа на министъра за пускането на учебниците за печат.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини